ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ: Τρώμε πέντε γραμμάρια πλαστικό την εβδομάδα – Τρισδιάστατο έργο ζωγραφικής για τα δεινά των μεταναστών – Μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο…

20:28 - 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μίας έρευνας του WWF for Nature η οποία ξεκίνησε το 2019 και αφορά την ποσότητα μικροπλαστικών που προσλαμβάνει ο κάθε άνθρωπος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε στην Αυστραλία, ο καθένας μας τρώει περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικού κάθε εβδομάδα, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Τα φαγητά με την πιο μεγάλη συγκέντρωση βλαβερών ουσιών είναι τα εξής: οι παναρισμένες γαρίδες, τα φυτικά nuggets, τα nuggets κοτόπουλου, τα στικς ψαριού, οι επεξεργασμένες γαρίδες του Λευκού Κόλπου, οι ροζ γαρίδες φρέσκιας αλίευσης Key West, τα μήλα και τα καρότα, το ρύζι, το χοντρό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων που εξορύσσεται από το έδαφος, τα φακελάκια τσαγιού, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, καθώς και το εμφιαλωμένο νερό.

Τρισδιάστατο έργο ζωγραφικής για τα δεινά των μεταναστών 

Ο Γαλλοελβετός καλλιτέχνης Saype χρησιμοποίησε φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα για να δημιουργήσει μια γιγάντια νωπογραφία, που έχει σκοπό να προκαλέσει την προσοχή στα δεινά των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο θάλασσα και όσων προσπαθούν να τους σώσουν. Το γιγάντιο τρισδιάστατο έργο ζωγραφικής, ένας πίνακας πάνω στο χορτάρι, δείχνει ένα κοριτσάκι να γέρνει προς έναν φάρο φωτισμένο με αληθινές λάμπες, δίπλα σε μια ζωγραφισμένη χάρτινη βάρκα, σε έναν χάρτη της Μεσογείου. Σε κοντινή απόσταση, φαίνεται να επιπλέει μια πραγματική φουσκωτή βάρκα με μια ομάδα από φουσκωτές κούκλες. Ο Saype είπε ότι ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση SOS Mediterranee, που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν από την Αφρική στην Ευρώπη. Η νωπογραφία από φυσικά υλικά που πλένονται έχει το μέγεθος πολλών ολυμπιακών πισίνων και η καλύτερη θέα της είναι από ψηλά.

Μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο

Στον ζωολογικό κήπο Brights Ζοο στο Τενεσί των ΗΠΑ γεννήθηκε μια καμηλοπάρδαλη που δεν διαθέτει καμία κηλίδα στο σώμα της. Πρόκειται για μια καφέ θηλυκή καμηλοπάρδαλη, η οποία είναι η μοναδική μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη στον κόσμο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ζωολογικού κήπου. Άλλη μια μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη είχε γεννηθεί σε ζωολογικό κήπο της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Οι κηλίδες είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση της καμηλοπάρδαλης, αφού καμουφλάρουν τα ζώα από αρπακτικά στις σαβάνες της Αφρικής. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι, εκτός από το καμουφλάζ, οι κηλίδες παίζουν και άλλους σημαντικούς ρόλους. Κάτω από κάθε κηλίδα υπάρχει ένα εξελιγμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που διακλαδίζονται σε μικρότερα αγγεία, τα οποία βοηθούν στην απελευθέρωση της θερμότητας του σώματος.

Οι Δέκα Εντολές θα μπουν στα σχολεία της Λουιζιάνα

Η Λουιζιάνα επέβαλε να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα στη συντηρητική πολιτεία του αμερικάνικου Νότου, απόφαση άνευ προηγουμένου, που ανοίγει ξανά τον διάλογο για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται υποχρεωτικά σε κάθε αίθουσα δημόσιου σχολείου -από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ως τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο- από τη νέα σχολική χρονιά. Διότι «αν θες να σέβεσαι το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσεις από τον αρχέτυπο νόμο, αυτόν του Μωυσή», δήλωσε ο Λάντρι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου. Ο νόμος προβλέπει πως οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται σε κορνίζες ή πόστερ, σε μεγάλο μέγεθος και γραμματοσειρά ώστε να είναι ευδιάκριτες. Η ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών ACLU προειδοποίησε πως το ζήτημα θα κριθεί στη Δικαιοσύνη.

Το Κόσοβο νοίκιασε στη Δανία κελιά από φυλακές

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε συμφωνία για ενοικίαση κελιών φυλακής στη Δανία, ώστε να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών. Τα κελιά, που θα είναι σε μια ανακατασκευασμένη φυλακή, προορίζεται να δεχθούν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να απελαθούν από τη Δανία μετά την έκτιση των ποινών τους. Όταν η συμφωνία είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά, το 2021, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Κόσοβο. Η Δανία δήλωσε πως θα είχαν την ίδια μεταχείριση και θα υπόκειντο στους ίδιους κανόνες με τις φυλακές στη Δανία. Το Κόσοβο αναμένεται να λάβει 210.000.000 ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για 300 κελιά φυλακών κοντά στην πόλη Γκνιλάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η κυβέρνηση λέει πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι φυλακές του Κοσόβου.