Η «Libération», η γαλλική εφημερίδα που ειδικεύεται στα δυνατά πρωτοσέλιδα, δεν θα μπορούσε να μην επιλέξει τη φωτογραφία του Τεό Κιουρέν τη στιγμή που βγαίνει από ένα κατακόκκινο ταξί, επενδεδυμένο με τους Φρύγες, τις μασκότ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών στο Παρίσι. Ο Κιουρέςν χτυπήθηκε από μηνιγγίτιδα στα 6, έχασε τα χέρια και τα πόδια του. Σήμερα εμπνέει με την ιστορία του. Ο διάσημος παραθλητής, που παρουσιάζει δική του τηλεοπτική εκπομπή στην οποία οδηγεί ένα ειδικά διαμορφωμένο ταξί όπου φιλοξενεί τους καλεσμένους του, ήταν η καλύτερη επιλογή για να ανοίξει την επίσημη τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου, στο Παρίσι.
Ο τρόπος που έμεινε ανάπηρος θυμίζει ίσως πολλές ιστορίες ανθρώπων με αναπηρίες που από πολύ τρυφερή ηλικία αναγκάζονται να ζουν διαφορετικά. Η δική του προσωπική διαδρομή αποτελεί όμως καθημερινά πηγή έμπνευσης για αμέτρητους ανθρώπους, είτε αντιμετωπίζουν αναπηρίες είτε όχι. Ο Τεό Κιουρέν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2000, στην περιοχή της Λοραίνης, στην ανατολική Γαλλία. Ο Τεό ήταν μόλις έξι ετών όταν προσβλήθηκε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα τύπου C). Η σοβαρότητα και οι επιπλοκές της κατάστασής του σήμαιναν ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί στα τέσσερα άκρα για να σωθεί η ζωή του.
«Μπορεί να φαίνεται λίγο τρελό, αλλά δεν θυμάμαι τη ζωή μου πριν από την αρρώστια, όταν είχα τα χέρια και τα πόδια μου. Νομίζω ότι ο εγκέφαλός μου, το σώμα μου, θρήνησε την προηγούμενη ζωή μου και τα έχω ξεχάσει όλα», έχει πει πριν λίγα χρόνια σε γαλλική τηλεοπτική εκπομπή. Αργότερα, άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση παίρνοντας έμπνευση από τον παραθλητή και πρωταθλητή της κολύμβησης Φιλίπ Κρουαζόν, που επίσης έχει ακρωτηριαστεί και στα τέσσερα άκρα του. Ο Κρουαζόν κατέχει μάλιστα το ρεκόρ του παραθλητή που έχει διασχίσει τη Μάγχη. Για τον μικρό Τεό ήταν ο τρόπος του για να ξεπεράσει τη φοβία του με το νερό, που τελικά έγινε το μοναδικό περιβάλλον όπου ξεχνά την αναπηρία του, όπως έχει πει.
Ο αθλητισμός τού έδωσε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί με τα δικά του όρια, να τα ξεπεράσει και να γίνει πρότυπο για χιλιάδες ανθρώπους. Εκτός από τις αθλητικές του δραστηριότητες, ο Κιουρέν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον μηνιγγιτιδόκοκκο και τη σημασία του εμβολιασμού των βρεφών αλλά και όλων των ανεμβολίαστων.
Ο Τεό εργάζεται ως μοντέλο και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Παράλληλα, υποστηρίζει δράσεις και οργανώσεις που υποστηρίζουν παιδιά με καρκίνο και παιδιά με αναπηρίες. Είναι τόσο δημοφιλής, που το διάσημο γαλλικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Grévin στο Παρίσι (το ανάλογο του μουσείου Τισό, στο Λονδίνο) του έχει αφιερώσει μια θέση για να εκτίθεται το κέρινο ομοίωμά του.
Ο Τεό Κιουρέν συνηθίζει να λέει για τον εαυτό του πως κάνει ό,τι κάνει για να αυξήσει την ορατότητα των ανθρώπων με αναπηρίες όπως ο ίδιος και υπενθυμίζει ότι δεν είναι ήρωας, απλώς ένας κολυμβητής λίγο διαφορετικός από τους άλλους. Στην προσωπική του ζωή είναι ζευγάρι με τη Μαρί-Καμίγ Φαμπάς, που είναι φοιτήτρια Οδοντιατρικής.