Τι στοχεύει η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ;

Δύο τάγματα με συνοδεία τεθωρακισμένων έχουν διεισδύσει 10 χιλιόμετρα στο ρωσικό έδαφος
18:02 - 9 Αυγούστου 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή του Κουρσκ, όπου συνεχίζονται οι μάχες, μετά την εισβολή δυνάμεων της 22ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με αναφορές σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά οι Ουκρανοί κατέλαβαν τον τερματικό σταθμό μέσω του οποίου η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα.

Στη συνέχεια συνέχισαν την προέλασή τους, σε ένα μέτωπο 10-11 χιλιομέτρων, διασπώντας δύο γραμμές άμυνας και καταφέρνοντας να διεισδύσουν 10 χιλιόμετρα στο ρωσικό έδαφος. Βρίσκονται στα δυτικά της πόλης Σούντζα, η οποία φέρεται να έχει εκκενωθεί. Αριθμούν περί τους 1.000 στρατιώτες και συνοδεύονται από 30 τανκς, δεκάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και ομάδα αεράμυνας. Στα σύνορα υπάρχουν 2.000 ακόμα στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλουν.

Οι Ρώσοι αρχικά αντέδρασαν μόνο με επιθέσεις από αέρος, καθώς πολλές μονάδες υπεύθυνες για την άμυνα της περιοχής συμμετέχουν στις επιθέσεις κατά του Χάρκοβο. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες κατεστραμμένα ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα και ένα αντιαεροπορικό σύστημα. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί ήδη έχουν χάσει 660 στρατιώτες και 82 τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Κίεβο από την πλευρά του έχει υιοθετήσει στάση σιωπής. Μόνο ο Ζελένσκι έκανε χθες μια αναφορά, υποστηρίζοντας ότι «οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να αιφνιδιάζει και να πετυχαίνει αποτελέσματα». Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να παραδίνονται σε Ουκρανούς, ενώ γίνεται αναφορά για κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου και καταστροφές αρμάτων μάχης από ουκρανικά drones και ρουκέτες.

Κάλυψη στην ουκρανική εισβολή προσέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, υποστηρίζοντας ότι αφού «η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης» έχει το δικαίωμα «να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της αλλά και στο έδαφος του εχθρού».

Αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται διείσδυση σε ρωσικό έδαφος, αλλά μέχρι τώρα σε αυτή συμμετείχαν μονάδες Ρώσων αντιφρονούντων και ο ουκρανικός στρατός προσέφερε υποστήριξη. Στόχος ήταν να φανεί ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν είναι προστατευμένοι από τον πόλεμο και έτσι να πληγεί το ηθικό τους.

Τώρα πρόκειται για μονάδες του ουκρανικού στρατού. Αναλυτές εκτιμούν ότι βασικός στόχος της επίθεσης είναι να αποσπάσει επιτιθέμενες ρωσικές μονάδες από άλλα σημεία του μετώπου. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά δεν ήταν ενημερωμένη για την επίθεση και πως θα επιδιώξει επικοινωνία με τον ουκρανικό στρατό για να μάθει τους στόχους της. Φαίνεται, πάντως, να υπάρχει ενόχληση, όχι τόσο για την έλλειψη επικοινωνίας αλλά επειδή θεωρούν την επίθεση άστοχη ενέργεια.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει άφθονες εφεδρείες, οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποσπαστούν δυνάμεις από το μέτωπο. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί υποφέρουν ήδη από έλλειψη δυνάμεων και δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλούν ούτε στρατιώτες ούτε πολεμικό υλικό. «Επιχειρησιακά και στρατηγικά αυτή η επίθεση δεν έχει καμία λογική», υποστηρίζει ο Πάσι Παρόινεν, αναλυτής της ομάδας «Μαυροπούλι» που αναλύει εικόνες από τα πεδία των μαχών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρομπ Λι, αναλυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, θεωρεί απίθανο να αναγκαστεί η Ρωσία να μεταφέρει δυνάμεις από την Ουκρανία, καθώς «έχει ισχυρότερες δυνάμεις και επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, καλύτερο έλεγχο και μπορεί να αναπτύξει εφεδρείες».