Αγριότητες στις βρετανικές πόλεις

Ξένο δάκτυλο (μέσω Ιntenet) πίσω από τις ταραχές βλέπει η κυβέρνηση
18:08 - 7 Αύγουστος 2024

Οι αγριότητες και η βία συνεχίστηκαν επί έβδομη μέρα στη Βρετανία με πάνω από 400 συλλήψεις μέχρι στιγμής, μετά την επίθεση με μαχαίρι την περασμένη εβδομάδα και τον φόνο των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, και με φόντο τις εικασίες σχετικά με την καταγωγή του υπόπτου.

Με τη βρετανική κυβέρνηση να πασχίζει να βάλει φρένο στο κύμα βίας αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων ταραχών τη νύχτα στο λιμάνι του Πλίμουθ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, καθώς οι διαδηλωτές εκτόξευσαν τούβλα και πυροτεχνήματα κατά των περίπου 150 αστυνομικών  που προσπαθούσαν να μπουν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες. Σύμφωνα με την Αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, ενώ έγιναν έξι συλλήψεις.

Ένα βανάκι της Αστυνομίας καταστράφηκε καθώς μασκοφόροι που φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον αντιδιαδήλωσης, όπου πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Πείτε όχι στους ναζί» και «Δεν υπάρχει χώρος για μίσος».

«Αυτό δεν είναι πλέον διαμαρτυρία. Κατά τη γνώμη μου είναι βία, ένα όργιο βίας», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ράιν Νορθ Μουρ στο βρετανικό δίκτυο Sky News. Στο νότιο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας -τμήμα και αυτή της Βρετανίας- η Αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με ακροδεξιούς κουκουλοφόρους ταραχοποιούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των δυνάμεων καταστολής.

Η Αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφύγουν συγκεκριμένες περιοχές της πόλης καθώς αντιμετώπιζε ταραχές και βία. Τουλάχιστον ένα όχημα της Αστυνομίας αποτεφρώθηκε και άλλα πυρπολήθηκαν στις περιοχές Σάντι Ρόου και Ντόνεγκαϊλ του νότιου Μπέλφαστ.

Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ερευνά τον ρόλο εγκάθετων ξένων κυβερνήσεων στη διάδοση τις παραπληροφόρησης αναφορικά με τις ταραχές στη Βρετανία. Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας εξετάζουν το θέμα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να φρενάρει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα στο διαδίκτυο. «Σαφώς έχουμε παρατηρήσει τέτοια δραστηριότητα στο Internet, πολλά από τα μηνύματα μπορεί να προωθούνται με την εμπλοκή εγκάθετων ξένων κυβερνήσεων που διαδίδουν την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, αρνούμενος πάντως να πει ποια κράτη ενδέχεται να εμπλέκονται.