Ημέρες lockdown θυμίζει το Παρίσι

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν περιορίσει δραματικά την κίνηση
15:47 - 25 Ιουλίου 2024

Οι Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας, το 2021 στο Τόκιο, διοργανώθηκαν υπό συνθήκες πανδημίας, με άδειες κερκίδες και αυξημένα μέτρα προστασίας. Όλοι τότε ήλπιζαν ότι πρόκειται για παρένθεση, που σε τέσσερα χρόνια θα αποτελεί ανάμνηση. Κι όμως, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, το Παρίσι θυμίζει εκείνη την περίοδο: το Κέντρο περί τον Σηκουάνα είναι άδειο, παντού κυκλοφορούν δυνάμεις ασφαλείας και η πρόσβαση σε πολλά σημεία απαιτεί ειδικές άδειες.

Πάνω από 30.000 αστυνομικοί κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση στους δρόμους του Παρισιού, για να αντιμετωπίσουν αυτό που ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, χαρακτήρισε «μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας για κάθε χώρα σε περίοδο ειρήνης». Αύριο θα κινητοποιηθούν 45.000 αστυνομικοί και 10.000 στρατιώτες, καθώς η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα, όπου θα γίνει παρέλαση με σκάφη για πρώτη φορά μετά το γαμήλιο πάρτι της κόρης του Λουδοβίκου του 15ου, προ τριών αιώνων.

Γάλλοι αστυνομικοί ελέγχουν άτομα που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο Μουσείο του Λούβρου

Με τους σταθμούς του μετρό να είναι κλειστοί και τις λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους να προορίζονται αποκλειστικά για «ολυμπιακή» χρήση, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μια δοκιμασία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», η κίνηση στα μαγαζιά της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η μισή εκείνης που συνήθως υπάρχει αυτή την εποχή, καθώς οι Παριζιάνοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Ειδικά για τα μαγαζιά του Κέντρου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και των περίπου 45.000 μεταλλικών μπαρών.

Προκειμένου να γευματίσει κάποιος κοντά στον Πύργο του Άιφελ ή στην πλατεία της Νοτρ Νταμ, θα πρέπει να έχει ειδικό κωδικό QR, που αποδεικνύει ότι έχει ελεγχθεί από τις Αρχές. Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των εμπόρων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την καρδιά του Παρισιού, έχουν υποστεί μείωση τζίρου 70% στο Κέντρο και 30% στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο ταξιτζής Ανπντελκαμπέρ ισχυρίζεται στο Politico ότι έχει χάσει τα μισά του έσοδα: «Η κατάσταση είναι αφόρητη, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι». Οδηγοί που δεν έχουν την ειδική κάρτα δεν μπορούν να διασχίσουν το ιστορικό κέντρο.

«Πρόκειται για καταστροφή – αντί να μας φέρουν δουλειές, οι Αγώνες μάς πλήττουν άσχημα», υποστηρίζει ο Φαμπρίς Πιερέ, ιδιοκτήτης μπιραρίας στις όχθες του Σηκουάνα. Το αρτοποιείο του Σαρλ Αρνό, κοντά στον Καθεδρικό της Νοτρ Νταμ, πουλάει συνήθως 80 μπαγκέτες την ώρα του μεσημεριανού. Αυτές τις μέρες πουλάει με δυσκολία 20 την ημέρα, τις οποίες αγοράζουν κυρίως οι αστυνομικοί που περιπολούν. Ο Γιασίρ Γιαγκαφάρ πουλάει μπρελόκ με τον Πύργο του Άιφελ, γαλλικά μπερέ και τσάντες με τη Μόνα Λίζα. Συνήθως βγάζει 1.800 ευρώ την ημέρα. Τη Δευτέρα έβγαλε μόλις 18 ευρώ.

Η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική ήδη πριν από τους Αγώνες, με τον τζίρο στα μαγαζιά να είναι τον Ιούνιο 11% χαμηλότερος από πέρυσι. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης προς τους μαγαζάτορες, καθώς και ο αριθμός των τουριστών αποδεικνύεται χαμηλότερος των προσδοκιών. Η Air France ανακοίνωσε ότι θα υποστεί ζημιές 180.000.000 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μειωμένης ζήτησης για πτήσεις προς και από το Παρίσι. Η πρόβλεψη περί 15.000.000 επισκεπτών στους Αγώνες αναθεωρήθηκε στα 11.000.000, εκ των οποίων μόλις 1.500.000 από το εξωτερικό. Στη δε επίσημη πλατφόρμα των Αγώνων, υπάρχουν προς διάθεση πάνω από 250.000 εισιτήρια, ακόμα και για την Τελετή Έναρξης και τον τελικό των 100 μέτρων ανδρών.