Κόρη ενός Αμερικανοτζαμαϊκανού και μιας Ινδής από το Ταμίλ, η 59χρονη Κάμαλα Χάρις θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Μεγάλωσε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια όπου και σπούδασε Νομικά. Έγινε εισαγγελέας, το 2010 εκλέχτηκε γενική εισαγγελέας της πολιτείας και το 2016 γερουσιαστής.
Τον Ιανουάριο του 2019 αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Στην πρώτη της συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» 20.000 υποστηρικτές και τα στοιχεία της πρώτης ημέρας συγκέντρωσης χρημάτων έδειξαν ότι ήταν υπολογίσιμη δύναμη. Σταδιακά, όμως, η εκστρατεία της έχασε τη δυναμική και τελικά αποσύρθηκε πριν από τις πρώτες προκριματικές εκλογές.
Το καλοκαίρι του 2020 ο Μπάιντεν την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Με την έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν, επανήλθε στο προσκήνιο, στο πλάι του προέδρου. Το μεσημέρι της Κυριακής τής τηλεφώνησε και την ενημέρωσε ότι αποχωρεί και στηρίζει εκείνη για πρόεδρο.
Με την απόφαση του Μπάιντεν συντάχθηκαν αμέσως κορυφαία στελέχη του κόμματος, χρηματοδότες και διασημότητες (μεταξύ τους Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέιτι Πέρι, Μπέτι Μίντλερ, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, Σερ). Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν τα μηνύματα στήριξης από τη Χίλαρι Κλίντον (μαζί με τον πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον) και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ – δύο πρόσωπα που επίσης ακούστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι.
ΠΕΛΟΖΙ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ
Εξαίρεση αποτέλεσαν η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Και οι δύο υποστήριξαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα έπρεπε να υπάρξουν εσωκομματικές διαδικασίες και διαφορετικές υποψηφιότητες, ώστε η βάση του κόμματος να επιλέξει. Αντί γι’ αυτό οι 4.600 σύνεδροι θα κληθούν να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Χάρις στο Σικάγο, 19-22 Αυγούστου.
Ήδη από χθες η Χάρις έχει την υποστήριξη των περίπου 1.300 στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας του Μπάιντεν και πρόσβαση στα 95.000.000 δολ. που έχουν συγκεντρωθεί. Η επικεφαλής της εκστρατείας, Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκες, αναμένεται να παραμείνει στη θέση της, καθώς υπήρξε συνεργάτιδα της Χάρις όταν ήταν γερουσιαστής.
Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι κατά πόσο μπορεί η Χάρις να δώσει νέα πνοή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών, αποκαθιστώντας τη σχέση με τη βάση του κόμματος, που τους τελευταίους μήνες διαταράχθηκε, κυρίως, εξαιτίας της υποστήριξης στο Ισραήλ. Η Χάρις από τον Μάρτιο ζητά «εκεχειρία άμεσα», μιλά για «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα» και σε κάθε ευκαιρία τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Προτάσσει τις δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Στη διάρκεια της εκστρατείας της για το προεδρικό χρίσμα το 2020 εμφανίστηκε υπέρμαχος της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, ώστε να υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση οι φτωχότεροι και οι μειονοτικές ομάδες. Μάλιστα έχει παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο μαζί με τη βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Υπήρξε, επίσης, από τους υποστηρικτές νομοσχεδίου που διευκόλυνε τη δίωξη αστυνομικών για ρατσιστικά εγκλήματα.
Πρωτίστως, όμως, διαφωνεί με τους περιορισμούς στις εκτρώσεις – θέμα με το οποίο ο Μπάιντεν δεν έδειχνε άνετος. Τις ημέρες μετά τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Χάρις έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε κλινική εκτρώσεων. Όταν παλιότερα είχε «ανακρίνει» τον Μπρετ Κάβανο, στο πλαίσιο διορισμού του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Τραμπ, υπήρξε ιδιαίτερα επιθετική σχετικά με τις περιοριστικές απόψεις του για τις αμβλώσεις, ρωτώντας τον αν μπορεί να σκεφτεί «οποιονδήποτε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για το ανδρικό σώμα».