Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία και πανεπιστήμια στο Μπανγκλαντές, σε μια προσπάθεια να ξεθυμάνουν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας για την κατάργηση του καθεστώτος ποσοστώσεων στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι σε συγκρούσεις με την Αστυνομία και παρακρατικούς.
Το Μπαγκλαντές απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971, έπειτα από εξέγερση κατά του στρατού του Πακιστάν. Έκτοτε οι απόγονοι όσων συμμετείχαν τότε έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, καθώς υπάρχει υπέρ τους ποσόστωση 30%. Επιπλέον, το 10% πρέπει να είναι γυναίκες, 10% πολίτες από περιοχές της χώρας που υποεκπροσωπούνται, 5% από θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες και 1% άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το 2018 η Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ, πρωθυπουργός από το 2009 και κόρη του πρώτου πρωθυπουργού, Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ των ποσοστώσεων ύστερα από φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια όμως συγγενείς των αγωνιστών της ανεξαρτησίας προσέφυγαν στα δικαστήρια που τους δικαίωσαν.
Την άνοιξη ξέσπασαν νέες κινητοποιήσεις, καθώς μεγάλο μέρος της νεολαίας θεωρεί ότι το σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος. Η πρωθυπουργός φάνηκε να υποχωρεί, αλλά τελικά το σύστημα ποσοστώσεων διατηρήθηκε. Το τελευταίο δεκαήμερο οι κινητοποιήσεις έχουν ενταθεί, με αίτημα το 90% των θέσεων να καλύπτεται αξιοκρατικά. Παράλληλα οργανώνονται αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, που κατηγορούν τους διαδηλωτές ως απογόνους των συνεργατών του πακιστανικού στρατού προ μισού αιώνα.