Περικοπές δαπανών άνω των 100 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία προτείνει η Κομισιόν για τον γαλλικό προϋπολογισμό. Μπορεί στο Παρίσι η κυβέρνηση να είναι υπηρεσιακή, πλην όμως μόλις προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών από το 2025 κι έπειτα θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις, προκειμένου το φθινόπωρο να συμφωνηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι κάθε οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% και δημόσιο χρέος 110,6% του ΑΕΠ το 2023, η Γαλλία έχει ήδη τεθεί από την Κομισιόν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι προτάσεις που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και παρουσίασαν χθες οι «Financial Times» προβλέπουν ετήσιες περικοπές δαπανών 15,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την επόμενη επταετία.
Τις περικοπές θα κληθεί να αποδεχθεί και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Θεωρητικά το προβάδισμα (όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία) έχει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που προεκλογικά υποσχέθηκε μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξησης του κατώτατου μισθού, τα οποία εκτιμάται ότι θα προσθέσουν ετησίως 179 δισ. ευρώ στο έλλειμμα. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, πρόσφατα ζήτησε περικοπές δαπανών 10 δισ. ευρώ, που θα έρθουν να προστεθούν στα 15 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εξοικονομηθεί από την αρχή του έτους.
Στον έτερο πόλο του γαλλογερμανικού άξονα, τη Γερμανία, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε περικοπές 30 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στο φρένο χρέους να ισχύσει το 2025. Αξιοποιώντας αρκετές λογιστικές αλχημείες, οι πραγματικές περικοπές εκτιμώνται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση επενδύσεων 78 δισ. ευρώ και αυξημένοι προϋπολογισμοί για τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Οικογένειας, Άμυνας, Εξωτερικών και Παιδείας. Χθες το κυβερνητικό συμβούλιο επικύρωσε τη σχετική συμφωνία, που θα έρθει αρχές φθινοπώρου προς ψήφιση στη Βουλή.