Ανατροπή στη Γαλλία με νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Κερδισμένος και ο Μακρόν, καθώς κατάφερε να προσπεράσει σε έδρες την Εθνική Συσπείρωση
19:33 - 8 Ιουλίου 2024

Νίκη-έκπληξη πέτυχε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών, κερδίζοντας 192 έδρες. Η Εθνική Συσπείρωση, που ίδρυσε η Μαρίν Λεπέν και έχει επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, κατάφερε να αποσπάσει μόλις 138 έδρες και από πρώτη βρέθηκε τρίτη, καθώς η συμμαχία Μαζί του Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει 163 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακό δεξιό κόμμα) εξασφαλίζουν 60-63 έδρες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προέκυψε την επαύριο των ευρωεκλογών, από τη συνεργασία Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, Πράσινων και της αντικαπιταλιστικής Ανυπότακτης Γαλλίας. Σύμφωνα με τα exit poll, η Ανυπότακτη Γαλλία συγκεντρώνει 80-91 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 60-68 έδρες, οι Πράσινοι 31-36 έδρες και οι Κομμουνιστές 7-10. Επιπλέον 12 έδρες αναμενόταν να αποσπάσουν αριστερά κόμματα που δεν εντάχθηκαν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για «μια τεράστια ανακούφιση για τη μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν τη δημοκρατία. Πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που λέγανε ότι ήταν αδύνατο, δηλαδή μια νίκη της Αριστεράς. Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει και ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει». Πρόσθεσε δε ότι «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Ζαν Λικ Μελανσόν: «Πετύχαμε το αδύνατο»

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, υποστήριξε ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη κέρδισε, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός κέρδισαν», προσθέτοντας: «Θα κυβερνήσουμε». Ο γενικός γραμματέας Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορέ, υποστήριξε ότι «είναι ο ρόλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου και, στην καρδιά του, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να ξαναχτίσει ένα συλλογικό έργο». Κάλεσε δε «όσους αποκηρύχθηκαν τρεις φορές να ανακοινώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους» και «ότι λένε ξεκάθαρα ότι το επόμενο έτος δεν θα ανακατέψουν ποτέ τις φωνές τους ώστε να συμμαχήσουν με την Ακροδεξιά για να αποτρέψουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο». «Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση, αλλά μας γεμίζει και με ευθύνες», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη βουλευτής με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Μαρίν Λεπέν: Την έριξαν στην τρίτη θέση
Ο Ζορντάν Μπαρντελά «Ψήφισαν Ακροαριστερά»

Από την πλευρά του, ο Ζορντάν Μπαρντελά, εμφανώς απογοητευμένος, δήλωσε ότι «η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ακροαριστεράς» και ότι πλέον η Εθνική Συσπείρωση ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ τη μοναδική εναλλακτική λύση. Ο πρόεδρος Μακρόν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «στο πλαίσιο του ρόλου του ως εγγυητή των θεσμών, θα διασφαλίσει ότι η επιλογή του γαλλικού λαού θα γίνει σεβαστή». Για τον λόγο αυτό θα αναμείνει μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, για να αποφασίσει ποιον θα καλέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ διαπίστωσε ότι «κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμα του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε ότι θα θέσει την παραίτησή του αύριο στη διάθεση του προέδρου της χώρας.

Εμανουέλ Μακρόν: Κερδισμένος στη δεύτερη θέση

Το βασικό σενάριο είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Πλην όμως, όταν αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα, θα γίνει και σαφές κατά πόσο η συμμαχία Μαζί του Μακρόν θα μπορούσε να συνεργαστεί με συνιστώσες του Μετώπου, όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι. Κάτι που, βέβαια, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και γι’ αυτό ίσως παραμείνει σε εφεδρεία ως «plan Β».

Η ανατροπή σε σχέση με τον πρώτο γύρο αποδίδεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον αυξήθηκε, η συμμετοχή. Δύο στους τρεις Γάλλους με δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στις κάλπες, καθώς οι εκλογές θεωρήθηκαν οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. Η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 67%, ενώ στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών (2022) ήταν μόλις 46,2%. Δεύτερον η συνεργασία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με τη συμμαχία Μαζί είχε αποτέλεσμα σχεδόν παντού οι υποψήφιοι της Συσπείρωσης να βρίσκουν απέναντί τους έναν υποψήφιο προερχόμενο από τις άλλες δύο παρατάξεις, ο οποίος προσέλκυσε ψηφοφόρους και από τις δύο δεξαμενές, καταφέρνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις να έρθει πρώτος.