Η Οικονομία θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση των Εργατικών του 61χρονου Κιρ Στάρμερ, που αναμένεται σήμερα να αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας (ο έβδομος που προέρχεται από τους Εργατικούς). Αν και το 2010 ο Ντέιβιντ Κάμερον, με υπουργό Οικονομικών τον Τζορτζ Όσμπορν, υποσχόταν να «διορθώσουν τη στέγη, όσο ακόμα ο ουρανός είναι καθαρός», σήμερα φαίνεται… να μην υπάρχει στέγη.
Το ναδίρ της δεκαπενταετίας ήταν πιθανότατα οι 44 ημέρες διακυβέρνησης της Λις Τρας, όταν η στερλίνα και οι τιμές στα βρετανικά ομόλογα βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Ο Ρίσι Σούνακ ανέλαβε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Το πέτυχε σε σχέση με τις αγορές, όχι όμως και στην πραγματική Οικονομία.
Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Το κόστος της στέγης έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τη βρετανική αγορά ακινήτων. Το Brexit δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες απειλούνται με κατάρρευση, μετά από δεκαετίες υποχρηματοδότησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το βρετανικό ΕΣΥ.
Τον κίνδυνο οι Εργατικοί να αυξήσουν τους φόρους στη μεσαία τάξη για να χρηματοδοτήσουν δημόσιες δαπάνες επικαλέστηκαν οι Συντηρητικοί τα τελευταία 24ωρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία στη νέα βουλή. Όλες οι δημοσκοπήσεις (τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα) προέβλεπαν άνετη επικράτηση των Εργατικών, ενδεχομένως με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει υπάρξει ποτέ.
Μόλις στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, οι Εργατικοί σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους στα χρονικά, κυρίως εξαιτίας της αμφίσημης στάσης τους σε σχέση με την υλοποίηση του Brexit. Αυτό όμως ανήκει πλέον στο παρελθόν και η νέα κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει την επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί και κύλησε ομαλά στα περίπου 40.000 εκλογικά τμήματα. Ο Κιρ Στάρμερ πήγε να ψηφίσει μαζί με τη σύζυγό του, στο εκλογικό διαμέρισμα Χόλμπορν και Σεν Πάνκρας, όπου ήταν υποψήφιος. Εκεί αναμενόταν να εμφανιστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ψήφισε επίσης μαζί με τη γυναίκα του, νωρίς το πρωί, στο Ρίτσμοντ της Βόρειας Αγγλίας, όπου ήταν υποψήφιος. Το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός έδειχνε απίθανο, σε αντίθεση με τον κίνδυνο να μην εκλεγεί καν βουλευτής!
Ερωτήματα υπήρχαν, επίσης, για την εκλογή των περισσότερων μελών της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ίσως έχουν περισσότερες έδρες και το Reform UK περισσότερες ψήφους. O ιδρυτής και εκ νέου επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, προτίμησε να ψηφίσει με επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.