Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, βασισμένη σε δεδομένα περισσότερων από 106.000 ατόμων για περίοδο 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 39 ετών, χωρίς χρόνιες ασθένειες στην αρχή της έρευνας και παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 και μετά είχαν 43%-84% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γήρανση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν υγιεινή διατροφή. Ως υγιής γήρανση ορίστηκε η απουσία ασθενειών και η ικανότητα να ζουν ανεξάρτητα, απολαμβάνοντας καλή ποιότητα ζωής, με σωματική-ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία.
Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Η Αν-Ζιλί Τεσιέ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, σημειώνει ότι ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν η συσχέτιση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της πλανητικής δίαιτας, που επικεντρώνεται στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και φυτικές πρωτεΐνες. Η διατροφή αυτή συνδέθηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.