Οι Έλληνες βλέπουν νίκη της Ουκρανίας

«Όχι» σε αποστολή στρατού και εφοδίων - Τι δείχνει δημοσκόπηση σε 15 χώρες της Ευρώπης για την έκβαση του πολέμου
20:18 - 4 Ιούλιος 2024

Έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (οριακά υψηλότερο στη Βουλγαρία). Η συγκεκριμένη άποψη είναι πλειοψηφική επίσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Τσεχία. Αντιθέτως η πλειοψηφία θα ήθελε η Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι να απελευθερωθούν τα εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή σε Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών για λογαριασμό του think tank European Council on Foreign Relations (ECFR). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου όσοι πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει παίξει αρνητικό ρόλο στον πόλεμο είναι περισσότεροι (36%) εκείνων που θεωρούν ότι συνέβαλε θετικά (20%). Οι Έλληνες υποστηρίζουν λιγότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία (μόλις 4%) ή την αύξηση των εξοπλισμών (15%). Σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία οι ερωτηθέντες τάσσονται σε αναλογία δύο προς έναν κατά της αποστολής άλλων όπλων στην Ουκρανία. Σε όλες τις άλλες χώρες μικρότερη (Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) ή μεγαλύτερη πλειοψηφία (Εσθονία, Σουηδία, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία) τάσσεται υπέρ νέων αποστολών.

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί είναι οι πλέον απαισιόδοξοι ως προς την έκβαση του πολέμου, καθώς μόλις το 3% πιστεύει σε νίκη της Ουκρανίας και το 31% προβλέπει νίκη της Ρωσίας. Η πλειοψηφία πάντως (49%), όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, θεωρεί πιθανότερη την εξεύρεση κάποιου συμβιβασμού. Ιταλοί, Έλληνες, Τσέχοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Βούλγαροι τάσσονται κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Το 55% των Ελλήνων θεωρεί απίθανο η Ρωσία να επιτεθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, άποψη που είναι πλειοψηφική σε Πολωνία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Ισπανία.

Στην ίδια την Ουκρανία το 58% συνεχίζει να πιστεύει στη νίκη, ποσοστό που προσεγγίζει το 70% εάν αυξηθεί η βοήθεια από τη Δύση. Το 72% αξιολογεί θετικά τον ρόλο της ΕΕ και το 49% πιστεύει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί σε αυτήν εντός πενταετίας. Το 35% εκτιμά ότι ο πόλεμος θα τελειώσει το προσεχές δωδεκάμηνο, το 33% ότι θα κρατήσει από ένα έως πέντε χρόνια, το 5% περισσότερα από πέντε χρόνια, το 1% για πάντα και οι υπόλοιποι δεν απαντούν. Το 45% θα δεχόταν να χαθούν κάποιες από τις κατεχόμενες περιοχές με αντάλλαγμα η Ουκρανία να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έναντι 26% που θα συμφωνούσε σε αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και καθεστώς ουδετερότητας προκειμένου να επιστραφεί το σύνολο των εδαφών.

Μιλώντας πάντως από την Ουάσινγκτον ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία και να εκχωρήσει εδάφη προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Στην τηλεμαχία της προηγούμενης εβδομάδας ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν εκλεγεί θα βρει γρήγορα λύση στον πόλεμο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Συνεργάτες του αποκάλυψαν πρόσφατα στο Reuters ότι του έχουν προτείνει να απειλήσουν οι ΗΠΑ να διακόψουν τη στήριξη, αν η Ουκρανία δεν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Τραμπ να παρουσιάσει το σχέδιό του, καθώς «αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αν χάσουμε την κρατική υπόσταση, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για αυτό, θέλουμε να ξέρουμε».