Ρωγμές στο «τείχος δημοκρατίας»

Στελέχη της ομάδας Μακρόν αρνούνται να στηρίξουν τους υποψηφίους της Αριστεράς
16:04 - 2 Ιούλιος 2024

Μέχρι τις 6.00 σήμερα το απόγευμα έχουν προθεσμία οι υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών να δηλώσουν εάν θα λάβουν μέρος ή θα αποσυρθούν. Το ερώτημα αφορά κυρίως όσους ήρθαν τρίτοι με ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιφέρειας (απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στον β΄ γύρο).

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ανακοίνωσε, πριν καν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία της Κυριακής, ότι όσοι δικοί του υποψήφιοι είναι σε αυτή τη θέση θα αποσυρθούν υπέρ των υποψηφίων της ομάδας Μακρόν. Απόφαση εύλογη για να ανακοπεί ο δρόμος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) προς την εξουσία, όχι όμως και εύκολη: Για παράδειγμα σε εκλογική περιφέρεια του Καλέ, ο υποψήφιος των Πρασίνων, Αλεξάντρ Κάζιν, αποχώρησε υπέρ της Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέ, πρώην υπουργού Ενέργειας με την οποία έχει συγκρουστεί μετωπικά στο παρελθόν, καθώς εκείνη έλαβε 21,54% ενώ αυτός 20,12%.

Στον δεύτερο γύρο καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό υποψήφιο, που έλαβε 37,31%. Λίγο αφού ανακοινώθηκαν τα exit poll, o πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων για να ανακοπεί ο δρόμος της Ακροδεξιάς προς την εξουσία. Θα πειθαρχήσουν όμως τα στελέχη του κόμματος ή έστω της κυβέρνησής του; Ήδη ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν είτε υπέρ της Ακροδεξιάς είτε υπέρ της Ακροαριστεράς. Από την άλλη πλευρά, νεότεροι υπουργοί, όπως η Μαρί Γκεβνού και η Σαμπρινά Αγκρεστί-Ρουμπάς ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται. Υπάρχει, τέλος, μια τρίτη κατηγορία υπουργών, όπως η Ντομινίκ Φορ, που κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

Από τον πρώτο γύρο κατάφεραν να εκλεγούν 76 βουλευτές, ενώ, από τις υπόλοιπες 501 περιφέρειες, στις 306 μπορούν να συμμετέχουν τρεις υποψήφιοι έναντι 83 αντίστοιχων περιπτώσεων το 2022. Σε 226 περιφέρειες έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι και του NFP και της ομάδας Μακρόν. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η RN με 33,2%, ήρθε πρώτη σε 296 περιφέρειες, δεύτερη σε 117 και τρίτη σε 67.

Αν και τα κάστρα της βρίσκονται στον νότο, πέτυχε μεγάλη αύξηση και σε περιοχές του βορρά, που αποτελούν κάστρα της Αριστεράς. Δεν κατάφερε, αντιθέτως, να ενισχυθεί στο Παρίσι, όπου μόνο ένας υποψήφιος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και οι υποψήφιοι του NFP κέρδισαν από τον πρώτο γύρο σε 9 από τις 18 περιφέρειες. Στο σύνολο της χώρας έλαβε 28%, κατακτώντας την πρώτη θέση σε 156 περιφέρειες, τη δεύτερη σε 158 και την τρίτη σε 129. Μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, η ομάδα Μαζί του Μακρόν με 22% και οι Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά), που περιορίστηκαν στο 6,6%. Η RN δύσκολα θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία αλλά και το NFP έχει ακόμα λιγότερες πιθανότητες. Το πιο πιθανό είναι να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας του τελευταίου με την ομάδα Μακρόν και ίσως τους Ρεπουμπλικανούς.

Η συμμετοχή των δύο τελευταίων θεωρείται εγγύηση για τις Βρυξέλλες και τις αγορές, πλην όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη η συνεργασία με οικολόγους, σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αντικαπιταλιστές. Σε κάθε στραβοπάτημα δε, μόνη αντιπολίτευση να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια θα είναι η RN.