Η ήττα Μακρόν φέρνει «συμμαχία» με την Αριστερά

Ρεκόρ συμμετοχής με 65% στον πρώτο γύρο- Με κομμένη ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελήξεις στις γαλλικές εκλογές
19:37 - 1 Ιούλιος 2024

«Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη, καθαρή συμμαχία μεταξύ των δημοκρατικών και ρεπουμπλικανικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο» έγραψε στο X ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκαν τα exit polls για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με αυτά, η Εθνική Συσπείρωση (που ίδρυσε η Μαρίν Λεπέν ως συνέχεια του Εθνικού Μετώπου του πατέρα της) έλαβε 34%, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (που εσπευσμένα σύστησαν μετά τις ευρωεκλογές οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, οι Πράσινοι και η αντικαπιταλιστική Αριστερά) έλαβε 28%. Ακολουθεί η συμμαχία Μαζί (που πρόσκειται στον Μακρόν) με 20% και οι Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά) με 10%. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα τα exit polls εκτιμούν ότι μετά και τον δεύτερο γύρο η Εθνική Συσπείρωση θα λάβει 230-280 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 289 έδρες), το Νέο Λαϊκό Μέτωπο 125-165 έδρες, η ομάδα Μακρόν 70-100 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί 41-61 έδρες και οι υπόλοιποι 33-49 έδρες. Αυτά όμως ενδέχεται να αλλάξουν, εφόσον υλοποιηθεί η συμμαχία της ομάδας Μακρόν με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου ήταν η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων. Μετά την αποχή-ρεκόρ στις προηγούμενες εκλογές (52,5%), στη χθεσινή κάλπη η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη από το 1997, ξεπερνώντας το 65%. Τα τελευταία 12 χρόνια ποτέ η συμμετοχή σε πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών δεν ξεπέρασε το 50%. Η υψηλή συμμετοχή χαμηλώνει τον πήχυ για τη συμμετοχή των υποψηφίων της ομάδας Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί εκεί προκρίνονται οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια και ο τρίτος εφόσον λάβει το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Με συμμετοχή 50% αυτό απαιτεί ποσοστό 25%, ενώ με συμμετοχή 65% λιγότερο από 20%. Τα exit polls εκτιμούσαν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο σε 390-430 από τις 577 περιφέρειες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σε 370-410 και η ομάδα Μακρόν σε 290-330.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ήδη πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου δήλωναν ότι από τη δική τους πλευρά θα αποσύρουν όλα τα στελέχη που έχουν περάσει ως τρίτα στον δεύτερο γύρο. Η δήλωση Μακρόν αμέσως μετά τα exit polls ανοίγει τον δρόμο για να πράξουν το ίδιο και οι υποψήφιοι της δικής του ομάδας. Το ερώτημα είναι αν αυτό γίνει με κάποια ανταλλάγματα ή εγγυήσεις για την κυβέρνηση που θα προκύψει. Στις πρώτες του δηλώσεις ο ηγέτης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και κορυφαίο στέλεχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποστήριξε ότι το πρώτο μάθημα από τις εκλογές είναι ότι ο Γκαμπριέλ Ατάλ δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός, καθώς ο Μακρόν υπέστη μια βαριά και αναμφισβήτητη ήττα.

Η Λεπέν, από την πλευρά της, εκλέχθηκε ήδη από τον πρώτο γύρο σε περιφέρεια της βόρειας Γαλλίας (αν και τα «κάστρα» της Ακροδεξιάς βρίσκονται στον νότο). Ο Μπαρντελά χαρακτήρισε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «υπαρξιακό κίνδυνο για το έθνος μας» και το κατηγόρησε ότι θέλει να αφοπλίσει την Αστυνομία, να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και να καταργήσει τα ηθικά όρια.

Καθοριστική ενδέχεται να αποδειχθεί η στάση των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών. Χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος πρότεινε ψήφο κατά συνείδηση, πλην όμως σήμερα συνεδριάζει η ηγεσία του κόμματος και δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί διαφορετική στάση.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν τελικά επικρατήσει η Εθνική Συσπείρωση και ο Μπαρντελά γίνει πρωθυπουργός, το πιθανότερο είναι να διατηρήσει τη σχετικά μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή στάση μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2027, ελπίζοντας ότι εκεί θα καταφέρει να κυριαρχήσει πλήρως στη γαλλική πολιτική σκηνή. Εξαίρεση θα αποτελέσει η μεταναστευτική πολιτική, όπου ο Μπαρντελά υπόσχεται να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για την άρση όποιων περιορισμών υπάρχουν στην απέλαση ξένων, την κατάργηση του «δικαίου του εδάφους» (ισχύει από το 1515 στη Γαλλία), που αναγνωρίζει ως Γάλλους πολίτες όσους έχουν γεννηθεί σε γαλλικό έδαφος από ξένους γονείς, καθώς και περιορισμούς στην επανένωση οικογενειών μεταναστών.

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρτελά

Εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μετά και τη στήριξη της ομάδας Μακρόν, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Επιπλέον, η συμμαχία είναι αρκετά ανομοιογενής πολιτικά, προτού συνεργαστεί με τον Μακρόν. Στον βαθμό μάλιστα που η συνεργασία απαιτηθεί και στη νέα Εθνοσυνέλευση (και όχι απλώς στην κάλπη της προσεχούς Κυριακής), είναι πολύ πιθανό να ανακύπτουν διαφωνίες ως προς την ακολουθούμενη πολιτική. Δύσκολα πάντως μια τέτοια κυβέρνηση θα συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και τα κοινοτικά όργανα.

Υπάρχει, τέλος, το σενάριο να μην προκύψει πλειοψηφία από τον δεύτερο γύρο. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές προτού περάσουν 12 μήνες.