Τα κείμενα του Πλάτωνα έχουν μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλου αρχαίου συγγραφέα και έχουν πυροδοτήσει έντονες διαμάχες, εδώ και 2.000 χρόνια, ανάμεσα σε κορυφαίους διανοητές και επιστήμονες. Ωστόσο, ακόμη σήμερα, τα κείμενα αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές τους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ένας Βρετανός πανεπιστημιακός που ανακάλυψε κρυμμένα μηνύματα σε κάποια από τα έργα του αρχαίου φιλόσοφου.
Τα μηνύματα που ανακάλυψε o δρ. Τζέι Κένεντι (Jay Kennedy) από το Πανεπιστήμιο της Μάντσεστερ αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν ότι o Πλάτωνας ήταν κρυφός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας και πίστευε ότι τα μυστικά του σύμπαντος βρίσκονται κρυμμένα στους αριθμούς και τα μαθηματικά. «Τα κείμενα του Πλάτωνα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη θεμελίωση του Δυτικού πολιτισμού, αλλά είναι μυστηριώδη και τελειώνουν με γρίφους», λέει ο δρ. Κένεντι. «Κατά την αρχαιότητα, πολλοί από τους οπαδούς του έλεγαν ότι τα βιβλία του εμπεριείχαν κρυμμένα νοήματα και μυστικούς κώδικες, αλλά αυτά απορρίπτονταν από τους σύγχρονους μελετητές. Είναι μεγάλη ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά ουσιαστικά κατάφερα να σπάσω τον κώδικα. Κατέδειξα αναμφίβολα ότι τα βιβλία πραγματικά εμπεριέχουν κώδικες-σύμβολα και η αποκάλυψή τους φανερώνει τη μυστική φιλοσοφία του Πλάτωνα».
Το κλειδί για τον «κώδικα του Πλάτωνα» όπως αναφέρει ο δρ. Κένεντι, βρίσκεται στη μουσική κλίμακα με τις 12 νότες που ήταν δημοφιλής στους πρώτους οπαδούς του Πυθαγόρα. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή επανέφερε τα χειρόγραφα του Πλάτωνα στην αρχική μορφή τους, όπως υποστηρίζει, η οποία αποτελείτο από γραμμές 35 χαρακτήρων, χωρίς διαστήματα ή στίξη. Διαπίστωσε έτσι ότι o αριθμός των γραμμών των αποκατεστημένων κειμένων ήταν πολλαπλάσιο του 12. Η «Πολιτεία», για παράδειγμα, είχε 12.000 γραμμές, και κάθε 1.000 γραμμές, o Πλάτωνας αναφερόταν στο θέμα της μουσικής. Το Συμπόσιο αποτελείται από 2.400 γραμμές, και πάλι ανά κανονικά μουσικά διαστήματα παρουσιάζονται λέξεις-φράσεις που περιγράφουν την αρμονία και την ενότητα. Στην αρχαία ελληνική μουσική κλίμακα, ορισμένες νότες είναι αρμονικές και ευχάριστες στην ακοή, ενώ άλλες είναι δυσαρμονικές ή τραχιές και πρέπει να ακολουθηθούν από μία άλλη νότα, για να απαλυνθεί η μουσική ένταση που δημιουργούν.
Στις γραμμές των κειμένων του Πλάτωνα, οι οποίες αντιστοιχούν στις αρμονικές νότες, το θέμα τους είναι η αγάπη ή το γέλιο. Στις δυσαρμονικές νότες, το θέμα είναι o πόλεμος ή o θάνατος. O δρ. Κένεντι, του οποίου η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Άπειρον» («Apeiron»), θεωρεί ότι αυτό το μοντέλο των συμβόλων θα ήταν προφανές στους οπαδούς της πυθαγόρειας φιλοσοφίας: «Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο του, τα συναισθήματά μας ακολουθούν τα επάνω και τα κάτω της μουσικής κλίμακας. O Πλάτωνας παίζει με τους αναγνώστες του, όπως με μουσικά όργανα». Έναν αιώνα πριν από τον Πλάτωνα, o Πυθαγόρας δίδασκε ότι οι πλανήτες και τα άστρα δημιουργούν μία ανεπαίσθητη μουσική, την «αρμονία των σφαιρών», ότι τα μυστικά του σύμπαντος κρύβονται στα μαθηματικά.
H ύπαρξη και η φύση των μυστικών κωδίκων στα έργα του Πλάτωνα δείχνουν ότι και αυτός ήταν κοινωνός και οπαδός αυτών των αντιλήψεων και ότι άφησε κάποια σχετικά μηνύματα που αφορούν τα μαθηματικά και τα λογικά πρότυπα που διέπουν το σύμπαν. O δρ. Κένεντι επισημαίνει ότι o Πλάτωνας δεν χρησιμοποίησε τον κώδικα για διασκέδαση, αλλά για την προσωπική ασφάλειά του. Άλλωστε o δάσκαλός του, o Σωκράτης, είχε οδηγηθεί στον θάνατο για τις απόψεις του. Η μυστικότητα ήταν κάτι συνηθισμένο στην αρχαιότητα, ιδιαίτερα για την εσωτερική και θρησκευτική γνώση, αλλά για τον Πλάτωνα ήταν κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι πρωτοποριακές ιδέες του, όπως το να δεχτεί γυναίκες στην Ακαδημία του, και οι σχέσεις του με τον Σωκράτη και άλλα «αιρετικά» άτομα της εποχής του, του επέβαλλαν να είναι πολύ προσεκτικός με τα όσα αποκάλυπτε μέσα από τα βιβλία του. «Αυτά είναι η αρχή για κάτι πολύ σημαντικό», αναφέρει o δρ. Κένεντι, και «θα χρειαστεί περισσότερο από μία γενιά για να αποτιμηθούν οι συνέπειες. Όλες οι 2.000 σελίδες των κειμένων [του Πλάτωνα] κρύβουν σύμβολα».
Η «Κιβωτός της Ημέρας της Κρίσης»
Για την περίπτωση που καταστραφεί o ανθρώπινος πολιτισμός στη Γη, το μέλλον της ανθρωπότητας, ή μάλλον τα εφόδια για την ανοικοδόμησή της θα βρίσκονται στη Σελήνη, εάν φροντίσουμε από τώρα γι’ αυτό! Η «Κιβωτός της Ημέρας της Κρίσης», στην οποία θα περιλαμβάνονται σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τον ανθρώπινο πολιτισμό, θα βρίσκεται εκεί και θα ενεργοποιηθεί, εάν ο πλανήτης μας υποστεί καταστροφή από κάποιον γιγάντιο αστεροειδή ή πυρηνικό πόλεμο. H κατασκευή μιας βάσης δεδομένων η οποία θα βρίσκεται στη Σελήνη είχε απασχολήσει για πρώτη φορά συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2010 στο Στρασβούργο. Η βάση αυτή θα προμηθεύσει τους επιζήσαντες στη Γη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξαναδημιουργήσουν πολιτισμό. Στην απλούστερη εκδοχή της, η κιβωτός θα διαθέτει σκληρούς δίσκους με βασικές γνώσεις του πολιτισμού, όπως η κατασκευή μεταλλικών εργαλείων, καλλιέργειας φυτών κ.λπ., έως και πιο σύνθετες, όπως πληροφορίες σχετικές με τις επιστήμες. Θα βρίσκεται σε κάποιον θάλαμο, κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, και ισχυροί πομποί θα μεταδίδουν τις πληροφορίες στη Γη, σε καλά προστατευμένους δέκτες.
Στην περίπτωση που θα έχουν καταστραφεί όλοι οι γήινοι δέκτες, η κιβωτός θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη μετάδοση για όσον καιρό χρειαστεί να ξαναφτιαχτούν. Το επόμενο βήμα της Κιβωτού θα περιλαμβάνει και ζωή, για παράδειγμα μικρόβια, έμβρυα ζώων, σπόρους φυτών. Τα πρώτα πειράματα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι εφικτή η ζωή στη Σελήνη αναμένονται στα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Μπέρναντ Φόινγκ, τον επικεφαλής στο τμήμα έρευνας της υπηρεσίας, και θα αφορούν την καλλιέργεια της τουλίπας. Τα φυτά αυτά είναι ιδανικά για πειράματα, εφόσον μπορούν να ψυχθούν και να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, και κατόπιν να αναπτυχθούν με ελάχιστη φροντίδα. Σε συνδυασμό με άλγες, τεχνητή ατμόσφαιρα και χημικά εμπλουτισμένο σεληνιακό έδαφος, αναμένεται να αποτελέσουν ένα βασικό οικοσύστημα στον δορυφόρο μας. Σύμφωνα με τα σχέδια της Υπηρεσίας Διαστήματος, η βασική πειραματική εκδοχή της κιβωτού είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει στη Σελήνη εντός της δεκαετίας και γύρω στο 2035 υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μία πλήρης εκδοχή της, την οποία θα ελέγχουν ρομπότ.
Υπολογίζεται ότι πριν από το τέλος του αιώνα θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργεί στη Σελήνη και κάποια επανδρωμένη βάση. Οι πληροφορίες που θα έχουν αποθηκευτεί στην «Κιβωτό της Ημέρας της Κρίσης» θα είναι στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ρωσικά, τα αραβικά και τα κινέζικα. Όσο για τους δέκτες στη Γη, υπάρχει η πρόβλεψη για 4.000 καταφύγια για τους επιζώντες από μία παγκόσμια καταστροφή, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα για μακροχρόνια επιβίωση, και εκεί θα μπορούν να λάβουν τις οδηγίες από τη Σελήνη ώστε να ξαναδημιουργήσουν πολιτισμό.