Την πλήρη ψηφιακή απεικόνιση της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ολοκλήρωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ολιστικής καταγραφής» του μνημείου, έτσι ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε φθοράς ή καταστροφής -ακόμη κι αν το ιστορικό κτίριο καταρρεύσει σε έναν μελλοντικό, μεγάλο σεισμό-, να μπορεί να ξαναφτιαχτεί από την αρχή.
Χτισμένη το 537, η Αγια-Σοφιά είναι εγγεγραμμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες, ντόπιους όσο και τουρίστες, κάτι που καθιστά την εξασφάλιση της «επιβίωσής» της απαραίτητη για πολλούς λόγους.
«Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό δίδυμο με τις πιο εκσυγχρονισμένες τεχνικές σάρωσης. Φτιάχτηκε ένα έργο που θα επιτρέψει την ακριβή κατασκευή του σε περίπτωση οποιασδήποτε φθοράς στη δομή ή ζημιάς σε πιθανή καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σενγκιούλ Κοντζάγκιουλ, επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Κατασκευών της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.
«Έχουμε πληροφορίες από τα κενά στους τοίχους, τη ρωγμή στον τρούλο, την κατάσταση των ψηφιδωτών, μέχρι και το δάπεδο στον κάτω όροφο. Μέσα από το πρίσμα αυτών των πληροφοριών, εργαζόμαστε πάνω στις πιο μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να προστατεύσουμε, με τρόπο που αρμόζει σε ένα ιστορικό κτίριο, την κατάστασή του από τότε που χτίστηκε μέχρι σήμερα, χωρίς να διαταράξουμε την ιστορική του υφή, χωρίς να καταστρέψουμε την εξαιρετική δομή του», συμπλήρωσε.