Μία επαναστατική μέθοδο για την πρόβλεψη του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων ανέπτυξε ομάδα ερευνητών του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους μία εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τη νόσο, το Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή, επηρεάζοντας σχεδόν 10.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Σήμερα η θεραπεία γίνεται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη διάγνωση θα ήταν πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν τη νόσο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 99 άτομα που διαγνώστηκαν με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου αλλά χωρίς συμπτώματα που σχετίζονται με Πάρκινσον και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Εντόπισαν 23 σταθερά απορρυθμισμένες πρωτεΐνες στο αίμα των ατόμων με Πάρκινσον, έξι από τις οποίες αποδείχθηκε ότι ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου. Έπειτα εφαρμόστηκε ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της διάγνωσης, το οποίο αναγνώρισε το 100% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον και το 79% των ατόμων που θα εμφάνιζαν τη νόσο έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια. Η παρακολούθηση για όσους προβλέφθηκε ότι θα αναπτύξουν Πάρκινσον συνεχίζεται.