Με τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα να οδεύει στον ένατο μήνα του, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ξανά ο ΟΗΕ, καθώς, όπως ανακοίνωσε, «παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ, λόγω της ανομίας και του πανικού των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή».
«Οι συγκρούσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη βοήθεια. Η απουσία Αστυνομίας ή οποιασδήποτε τάξης στην περιοχή καθιστά πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά προϊόντων από εκεί. Όμως ήδη συνομιλούμε με όλες τις πλευρές, για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές και τις δυνάμεις της τάξης, προσπαθώντας να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έχουμε συνθήκες ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φάρχαν Χακ. Παράλληλα, ο οργανισμός κατηγορεί το Ισραήλ, αφού, όπως υποστηρίζει, οι δυνάμεις του ενδέχεται να παραβίασαν επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και δεν διέκριναν ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές κατά τη στρατιωτική εκστρατεία τους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που να αποφεύγουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούν τις βλάβες σε αμάχους φαίνεται ότι παραβιάζονταν διαρκώς στην εκστρατεία βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Στο ισραηλινό μέτωπο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον «παρακρατά όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ». «Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, δίνει μάχη για τη ζωή του, πολεμά εναντίον του Ιράν και άλλων κοινών εχθρών», πρόσθεσε.
Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν άμεση, με τον ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, να τονίζει πως «συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλά) εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με τη χρήση τους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα. Ωστόσο προχωράμε κανονικά με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Τέλος, στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, στον βυθό σε θαλάσσια περιοχή της Χοντέιντα βρίσκεται πλέον το ελληνόκτητο πλοίο «Tutor» με σημαία Λιβερίας, που είχε πληγεί την περασμένη εβδομάδα από δύο επιθέσεις των Χούθι. Όπως έγινε γνωστό, από τα πλήγματα σκοτώθηκε ένας ναυτικός-μέλος του πληρώματος από τις Φιλιππίνες.