Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τροφοδοτεί κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να πετύχουν στην πλειοψηφία τους τον στόχο δαπάνης τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς.
Ο στόχος τέθηκε προ δεκαετίας και πέρσι, για πρώτη φορά, 10 κράτη-μέλη είχαν εξοπλιστικές δαπάνες άνω του 2%, ενώ φέτος αυξήθηκαν σε 23 (από τα 32)! Για πρώτη φορά ο μέσος όρος των κρατών-μελών εκτός των ΗΠΑ ξεπέρασε τον στόχο του 2%. Μάλιστα στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες: η Πολωνία (με 4,12%) και η Εσθονία (3,43%). Ακολουθούν οι ΗΠΑ (3,38%), η Λετονία (3,15%) και στην 5η θέση η Ελλάδα, με δαπάνες λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 μόλις που ξεπερνούσε το 2%. Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Τουρκία είναι μεταξύ των κρατών που έφτασαν για πρώτη φορά το 2%.
Στον αντίποδα, Καναδάς, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Ισπανία δεν έχουν υποκύψει στην εξοπλιστική φρενίτιδα. «Οι σύμμαχοι αυξάνουν, φέτος, τις αμυντικές δαπάνες κατά 18%», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες». Έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της συμμαχίας από τον Στόλτενμπεργκ φαίνεται ότι είναι ο Μαρκ Ρούτε, καθώς εξασφάλισε και τη στήριξη του Όρμπαν.
Η Ουγγαρία ήταν από τις τελευταίες χώρες που εξέφραζαν αντιρρήσεις (απαιτείται ομοφωνία), οι οποίες κάμφθηκαν μετά τη δέσμευση Ρούτε ότι η Ουγγαρία θα μπορεί να μη συμμετέχει στις δραστηριότητες της Συμμαχίας στην Ουκρανία. Πλέον μόνο Σλοβακία και Ρουμανία δεν έχουν δηλώσει στήριξη στον Ρούτε.