Εκτός ελέγχου η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών

Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Βρετανία, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια
19:56 - 18 Ιούνιος 2024

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται πάλι τα πυρηνικά όπλα, αφού εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο οι δαπάνες στο πεδίο αυτό απογειώνονται και οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν διαρκώς τα οπλοστάσιά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια (85 δισ. ευρώ) για τα πυρηνικά. Το μερίδιο της Ουάσινγκτον στις συνολικές δαπάνες (51,5 δισ. δολάρια) «είναι υψηλότερο από αυτό όλων των άλλων χωρών με πυρηνικά όπλα μαζί», αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθούν η Κίνα (11,8 δισ. δολάρια) και η Ρωσία (8,3 δισ. δολάρια). Η Βρετανία αύξησε κατά πολύ τις δαπάνες της (+17% στα 8,1 δισ. δολάρια) για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Όλες μαζί οι πυρηνικές δυνάμεις δαπανούσαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο για τα πυρηνικά όπλα τους. Τα ποσά αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 33%, από το 2018 (68,2 δισ. δολάρια), δηλαδή τη χρονιά που άρχισε η συγκέντρωση δεδομένων από την εκστρατεία.

«Νομίζω πως είναι ακριβές να πούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε η διευθύντρια της ICAN, Μελίσα Παρκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο, καταγγέλλοντας ωστόσο την «απαράδεκτη χρήση δημόσιου χρήματος» και χαρακτηρίζοντας το ύψος των ποσών που δαπανώνται για πυρηνικά όπλα «χυδαίο».

Οι επενδύσεις δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες, τόνισε η διευθύντρια της ICAN, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για τη συμβολή της στην υιοθέτηση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η έξαρση του ενδιαφέροντος για πυρηνικά συνεχίζεται, αφού όπως σημείωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία «βρίσκεται σε συνομιλίες για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα ενόψει της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα».

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας για διαφάνεια γύρω από τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου τους ως αποτρεπτικού παράγοντα. «Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε. Στόχος είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά, αλλά όσο υπάρχουν θα παραμείνουμε μια Συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας επικίνδυνος κόσμος», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως τα πυρηνικά όπλα είναι «η έσχατη εγγύηση ασφάλειας του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί μάλιστα τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος ακραίας πυρηνικής σύγκρουσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους στα δύο χρόνια πολέμου.