Μάχη στήθος με στήθος της Εθνικής Συσπείρωσης του Ζορντάν Μπαρντελά και του Λαϊκού Μετώπου που σχημάτισαν Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινοι και οι αντικαπιταλιστές της Ανυπότακτης Γαλλίας προβλέπει δημοσκόπηση. Δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η Εθνική Συσπείρωση καταγράφεται στο 29,5% και 195-245 έδρες, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο στο 28,5% και 190-235 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν ακολουθεί με 18% και 70-100 έδρες από 249 που κατέχει σήμερα. Τέταρτο το παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς, οι Ρεπουμπλικανοί, με 7% και 25-35 έδρες, ενώ η Ανακατάληψη του Ερίκ Ζεμούρ υποχωρεί στο 3,5%. Μια δεύτερη δημοσκόπηση δείχνει σαφές προβάδισμα στην Εθνική Συσπείρωση με 33% έναντι 25% του Λαϊκού Μετώπου, 20% στους μακρονιστές, 7% στους Ρεπουμπλικανούς και 3% στην Ανακατάληψη.
Το ακροδεξιό κόμμα πρόσφατα διασπάστηκε, με την αντιπρόεδρο και επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές Μαριόν Μαρεσάλ να το εγκαταλείπει, μαζί με άλλα μέλη, και να επιστρέφει στην Εθνική Συσπείρωση που ίδρυσε η Μαρίν Λεπέν, θεία της Μαρεσάλ. Ο Μπαρντελά ρωτήθηκε τι θα πράξει εάν στον δεύτερο γύρο κληθεί σε κάποιες περιφέρειες να επιλέξει μεταξύ υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου και της Ανακατάληψης. «Δεν θα επιλέξω κανέναν», απάντησε, επιβεβαιώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων της ακραίας Δεξιάς.
Προς διάσπαση βαδίζουν και οι Ρεπουμπλικανοί, μετά την απόφαση του επικεφαλής Ερίκ Σιοτί να ανακοινώσει συνεργασία με την Εθνική Συσπείρωση. Την επόμενη ημέρα το πολιτικό γραφείο του κόμματος επιχείρησε να τον διαγράψει. Ο Σιοτί κλείδωσε τα στελέχη του κόμματος έξω από τα κεντρικά γραφεία. Όταν τελικά κατάφεραν να συνεδριάσουν τον απέπεμψαν. Εκείνος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε χαρακτηρίζοντας παράτυπη την απόφαση.
Αντιθέτως, στον χώρο της Αριστεράς υπάρχει συσπείρωση. Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Μέτωπο. Υποψήφιοι της Ανυπότακτης Γαλλίας, που θεωρούνται αρκετά πιο ακραίοι από τους υπολοίπους, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι είναι διαθέσιμος για την πρωθυπουργία αλλά δεν θα επιμείνει σε κάτι τέτοιο. Οι δε υποστηρικτές του επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλουκσμάν, δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις υπέρ του Λαϊκού Μετώπου κατά 64%.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία ογκώδεις συγκεντρώσεις κατά της Ακροδεξιάς, με την Αστυνομία να κάνει λόγο για 350.000 διαδηλωτές. Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν αποποιείται τον χαρακτηρισμό του «ακραίου» και δηλώνει ότι η Εθνική Συσπείρωση δεν σκοπεύει να ρίξει τον Μακρόν εφόσον εκλεγεί.