Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη κατά 3,82 cm τον χρόνο

19:39 - 10 Ιουνίου 2024

Όλο και μεγαλύτερες γίνονται οι ημέρες στον πλανήτη μας και σύμφωνα με νέα έρευνα γι’ αυτό ευθύνεται η Σελήνη, αφού απομακρύνεται σιγά σιγά από εμάς, με αποτέλεσμα ο χρόνος να αλλάζει.

Όπως εξηγεί το space.com, επικαλούμενο έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», η Σελήνη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και βρίσκεται σχεδόν 239.000 μίλια (385.000 χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη.

Ωστόσο, λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων μεταξύ του πλανήτη μας και του φεγγαριού, ο φυσικός μας δορυφόρος απομακρύνεται αργά από τη Γη με ρυθμό περίπου 3,82 εκατοστά (1,5 ίντσες) ανά έτος, προκαλώντας έτσι την πιο αργή περιστροφή του πλανήτη μας γύρω από τον άξονά του. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι μια μέρα στον πλανήτη πριν από 1,4 δισεκατομμύριο χρόνια διαρκούσε μόλις 18 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Χρησιμοποιώντας μια νέα στατιστική μέθοδο που ονομάζεται αστροχρονολογία, οι αστρονόμοι κοίταξαν στο βαθύ γεωλογικό παρελθόν της Γης και ανακατασκεύασαν την ιστορία του πλανήτη μας.

«Καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται, η Γη μας μοιάζει με έναν περιστρεφόμενο αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ που επιβραδύνει καθώς τεντώνει τα χέρια του», ανέφερε στην ανακοίνωση ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Stephen Meyers, καθηγητής Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον (UW-Madison).