Νέο σφυροκόπημα από το Ισραήλ δέχτηκε και χθες η Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο της απελευθέρωσης τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων (τριών ανδρών και μίας γυναίκας) κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης στρατιωτικής επιχείρησης στη Νουσέιρατ.
Πρόκειται για τους Νόα Αργκαμάνι, 25 ετών, Αλμόγκ Μέιρ Ζον, 21 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών, και Σλόμι Ζιβ, 40 ετών. Και οι τέσσερις είχαν απαχθεί από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Νόβα, διευκρίνισε ο στρατός.
Η 25χρονη Αργκαμάνι αναδείχθηκε σε ένα από τα πρόσωπα της κρίσης των ομήρων, όταν πλάνα από την απαγωγή της από δύο άνδρες σε μια μηχανή είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Στο βίντεο εμφανιζόταν η Αργκαμάνι σε απόγνωση να φωνάζει «μη με σκοτώσετε!», ενώ σε κοντινή απόσταση ακολουθούσε όχημα στο οποίο βρισκόταν αιχμάλωτος ο σύντροφός της. Η απελευθέρωσή της έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού έπειτα από οκτώ μήνες ομηρίας, και λίγες ώρες μετά την περιπετειώδη διάσωσή της, έσπευσε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ για να βρεθεί στο πλευρό της μητέρας της, η οποία είναι καρκινοπαθής τελικού σταδίου. Ο σύντροφός της, ο 30χρονος Αβινατάν Ορ, παραμένει αιχμάλωτος της Χαμάς.
Σε άλλα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται η νεαρή γυναίκα να μιλά στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και λέει «είμαι πολύ συγκινημένη. Δεν έχω ακούσει εβραϊκά εδώ και καιρό. Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή».
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στη Χαμάς και η οργάνωση δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν επιτυγχάνει την ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ως απάντηση στην ισραηλινή επιχείρηση στη Νουσέιρατ. «Η επιστροφή τεσσάρων αιχμαλώτων έπειτα από εννέα μήνες μαχών αποτελεί ένδειξη αποτυχίας, όχι κάποιο επίτευγμα», είπε με τη σειρά του ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Την απελευθέρωση των ομήρων σχολίασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν να δουλεύουν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».
Τέλος, αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ, αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, σύμφωνα με το οποίο θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση ενότητας «λόγω απουσίας σχεδίου για τη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας». Ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Γκαντς «να μην εγκαταλείψει την ενότητα», ενώ η αποχώρησή του «αναβλήθηκε», έπειτα από την επιτυχή επιχείρηση του στρατού.