Στην περίφημη παραλία Ομάχα, στις ακτές της Νορμανδίας, όπου το πρωί της 6ης Ιουνίου 1944 ξεκίνησε η συμμαχική απόβαση, βρέθηκε χθες πλήθος ηγετών για να γιορτάσει την 80ή επέτειο. Όπως και τότε, ούτε τώρα υπήρχε ρωσική συμμετοχή. Σε αντίθεση, όμως, με τότε, η Ρωσία δεν είναι ο σύμμαχος που επελαύνει στην άλλη πλευρά της Ευρώπης απελευθερώνοντας χώρες από τη ναζιστική κατοχή, αλλά ο πιθανότερος εχθρός.
Στον κίνδυνο αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν: «Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι και σήμερα. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο. Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ. Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτή».
Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προτίμησε να εστιάσει στην επέτειο και να απευθυνθεί στους 33 Αμερικανούς βετεράνους της D-Day (οι περισσότεροι πλέον άνω των 100 ετών), διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ» τη μάχη τους για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους ναζί. Τους απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής λέγοντας «επιστρέψατε στο σπίτι σας».
Νωρίτερα, όμως, οι Γάλλοι επιφύλαξαν ειδική μεταχείριση στους Βρετανούς αλεξιπτωτιστές, που πήδηξαν από τρία A400M πάνω από τη Σανερβίλ αναπαριστώντας την πτώση που έγινε πριν από οκτώ δεκαετίες από μία Dakota της RAF. Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944, χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των συμμαχικών δυνάμεων έπεσαν κατά μήκος των ακτών της Νορμανδίας, πίσω από τις γερμανικές γραμμές, για να διαταράξουν τη γερμανική άμυνα, να καταλάβουν στρατηγικής σημασίες γέφυρες και να εγκαταστήσουν αμυντικές θέσεις.
Στη χθεσινή αναπαράσταση, μόλις οι Βρετανοί προσγειώθηκαν και δίπλωσαν τα αλεξίπτωτά τους, οι Γάλλοι τούς ζήτησαν να κάνουν ουρά για έλεγχο διαβατηρίων. Στη μέση του αγρού είχαν στήσει ειδικό τραπεζάκι με λάπτοπ, όπου τελωνειακοί ήλεγχαν τα στοιχεία κάθε αλεξιπτωτιστή. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε με Καναδούς και Αμερικανούς, που επίσης συμμετείχαν στην αναπαράσταση.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στους εορτασμούς συμμετείχαν 4.500 καλεσμένοι και περίπου 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εισερχόμενος στον χώρο μαζί με τη σύζυγό του, Ολένα Ζελένσκα, καταχειροκροτήθηκε. Στη συνέχεια πλησίασε τον πρόεδρο Μακρόν και τον αγκάλιασε θερμά. Ακολούθησε φιλική συνομιλία με αρκετούς ηγέτες, που σε τίποτα δεν θύμιζε την απομόνωση του ηγέτη της Ουκρανίας, που καταγράφηκε και από τον φωτογραφικό φακό, κατά την περσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχε και ο βασιλιάς Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα, η οποία κατέθεσε στεφάνι μαζί με τη σύζυγο του Μακρόν, Μπριζίτ. Μάλιστα, υπήρξε πρωταγωνίστρια ενός άβολου περιστατικού, καθώς φάνηκε απρόθυμη να σφίξει το χέρι που της έτεινε η Μπριζίτ, σκεπτόμενη το βασιλικό πρωτόκολλο.
Μεταξύ των βετεράνων που συμμετείχαν στους εορτασμούς και τιμήθηκαν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής ήταν και η 104 ετών Βρετανίδα Κρίστιαν Λαμπ, η οποία φέρεται να σχεδίασε τους χάρτες που χρησιμοποίησαν τα συμμαχικά στρατεύματα κατά την απόβαση.