Έως και τα δύο τρίτα των εδρών της νέας Βουλής ενδέχεται να ελέγχει το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Όλα δείχνουν ότι στις εκλογές της 4ης Ιουλίου οι Εργατικοί θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους, ξεπερνώντας και εκείνη του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι Εργατικοί αναμένεται να συγκεντρώσουν 43%, οι Συντηρητικοί 25%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11%, οι Πράσινοι 7% και το ακροδεξιό Reform 10%.
Ο θρίαμβος των Εργατικών γίνεται περισσότερο αντιληπτός σε όρους εδρών: θα λάβουν πάνω από 420 (σε σύνολο 650 εδρών), ενώ οι Συντηρητικοί περιορίζονται σε 140 έδρες (από 365 σήμερα). Σε έναν μήνα από σήμερα είναι αρκετά πιθανό να μην είναι καν βουλευτές τέσσερις από τους υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών (Τζέρεμι Χαντ) και Άμυνας (Γκραντ Σαπς). Αμφίβολη είναι επίσης η επανεκλογή της Πένι Μόρντοντ, που μαζί με τον Σαπς θεωρούνται οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Σούνακ στην ηγεσία των Συντηρητικών.
Σημαντικά ενισχυμένοι αναμένεται να βγουν από την κάλπη και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ αντίθετα το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας (SNP) εκτιμάται ότι θα χάσει 31 από τις 48 έδρες που κέρδισε το 2019. Οι Πράσινοι θα εκλέξουν μόνο μία βουλευτή και το Reform δεν προβλέπεται να κερδίσει έδρα παρά την επιστροφή του ιστορικού του ηγέτη, Νάιτζελ Φάρατζ. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Φάρατζ, που όμως δεν αναμένεται να έρθει πρώτο σε κάποια περιφέρεια ώστε να αποσπάσει την έδρα.
Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του (απερχόμενου) πρωθυπουργού Σούνακ και του (επόμενου πρωθυπουργού) Στάρμερ νικητής στα σημεία θεωρήθηκε ο πρώτος. Η συζήτηση είχε πάντως ενδιαφέρον, καθώς αποφεύχθηκαν οι παράλληλοι μονόλογοι. Οι Σούνακ και Στάρμερ είχαν μόλις 45 δευτερόλεπτα για να απαντήσουν κάθε ερώτημα και συχνά ο ένας διέκοπτε τον άλλο για να εκφράσει αντεπιχειρήματα.
«ΤΑ 12 ΨΕΜΑΤΑ»
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των Εργατικών θα στοιχίσει 2.000 λίρες σε κάθε οικογένεια. Χθες το πρωί όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισαν ότι τα μεγέθη αυτά δεν προκύπτουν από κυβερνητικούς υπολογισμούς. Οι Εργατικοί έσπευσαν να επωφεληθούν, ξεκινώντας εκστρατεία με τα «12 ψέματα του Σούνακ», τον οποίο παρομοιάζουν πλέον με τον Μπόρις Τζόνσον και τα ψέματα που είπε για τα πάρτι κατά την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας των οποίων οδηγήθηκε σε παραίτηση.