Να σταθεροποιείται πάνω από το 30% δείχνει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, εκτιμά το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος στο 33,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 15,5% που αναμένεται να λάβει το Renew. Μάλιστα το κόμμα του Μακρόν δείχνει να μην έχει δεδομένη ούτε τη δεύτερη θέση, καθώς η συνεργασία των Σοσιαλιστών με το κεντροαριστερό Place Publique καταγράφεται στο 14%.
Το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, οι Ρεπουμπλικανοί, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), περιορίζονται στο 7% και δίνουν μάχη να κρατηθούν πάνω από το έτερο ακροδεξιό κόμμα, την Ανακατάληψη, που ίδρυσε ο Ερίκ Ζεμούρ και εκτιμάται στο 6%. Αθροιστικά τα κόμματα δεξιά των Ρεπουμπλικανών φαίνεται ότι θα αγγίξουν το 40%, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβαν 27,5%. Αντίστοιχα ισχυρές επιδόσεις για τα ακροδεξιά κόμματα αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Στην Ολλανδία το Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς αναμένεται να διατηρήσει την πρώτη θέση που κατάκτησε στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, με μικρό πάντως προβάδισμα έναντι της συμμαχίας Πράσινων – Εργατικών (22,7% έναντι 20,3% στην τελευταία δημοσκόπηση). Πρώτο αναμένεται να έρθει και το ακροδεξιό Φλαμανδικό Συμφέρον, στο φλαμανδικό τμήμα του Βελγίου (στο γαλλικό προηγούνται οι Σοσιαλιστές) και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ
Δεύτερα καταγράφονται ακροδεξιά κόμματα σε Εσθονία και Λετονία, ενώ στην Πολωνία το μέχρι πρόσφατα κυβερνών Νόμος και Τάξη δίνει μάχη στήθος με στήθος με το κυβερνών κεντροδεξιό Συμμαχία Πολιτών. Ερώτημα αποτελεί η Γερμανία, όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία κινείται πτωτικά τους τελευταίους μήνες και πλέον καταγράφεται στο 15%, μαζί με τους Πράσινους και λίγο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (13,5%). Υπάρχουν και οι δύο χώρες όπου κυβερνούν κόμματα ακροδεξιάς προέλευσης και θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν πρώτα: Στη Ουγγαρία το Φιντέζ του Βίκτορ Όρμπαν ίσως ξεπεράσει το 50%. Δύσκολα όμως θα βρει ευρωομάδα να το υποδεχθεί στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αντιθέτως, σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται η Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας τα Αδέλφια της Ιταλίας ίσως φτάσουν το 28%.
ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ
Στην απερχόμενη Ευρωβουλή τα Αδέλφια της Ιταλίας ανήκαν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR). Πρόσφατα η Λεπέν (το κόμμα της οποίας ανήκει στην ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία – ID) κάλεσε τη Μελόνι να σχηματίσουν μια ενιαία ευρωομάδα, στα δεξιά του ΕΛΚ. Εκείνη όμως κρατά κλειστά τα χαρτιά της, θέτοντας ως στόχο να ανατραπεί η σημερινή πλειοψηφία του «ουράνιου τόξου» (ΕΛΚ- Φιλελεύθεροι – Σοσιαλδημοκράτες) και να ηττηθεί η Αριστερά. Σε μια κίνηση που σίγουρα δεν άρεσε στη Λεπέν, προχθές φωτογραφήθηκε να αγκαλιάζει τη Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Λεπέν και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ανακατάληψης. Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι αθροιστικά ECR και ID θα έχουν 145 έδρες (από 135 το 2019) – όσες περίπου δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες. Εάν σε αυτές προστεθούν οι περίπου 15 έδρες που αναμένεται να έχει η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι 11-12 έδρες του Φιντέζ (αμφότερα αποβλήθηκαν από τις ευρωομάδες τους), το άθροισμα ξεπερνά τις 170 έδρες, όσες περίπου δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΕΛΚ. Ακόμα κι έτσι πάντως, το άθροισμα ΕΛΚ – ECR – ID θα υπολείπεται των 361 εδρών που απαιτεί η απόλυτη πλειοψηφία.