Μέσα στο πλαίσιο της κατασκοπείας του νευρικού μας συστήματος θα πρέπει να θεωρήσουμε και τις διάφορες αγγελίες εργασίας που δημοσιεύτηκαν απευθείας σε σχετικό ιστότοπο της εταιρείας Facebook ότι προσλαμβάνει εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τις διεπαφές εγκεφάλου – υπολογιστή.
Μία εκ των αναρτήσεων του Facebook αναφέρει τις εξής προϋποθέσεις πρόσληψης: «Διδακτορικό στη νευροεπιστήμη, επιστήμη των υπολογιστών, ηλεκτρολόγων μηχανικών… 3+ χρόνια εμπειρίας με τις τεχνολογίες διεπαφής εγκεφάλου – υπολογιστή ή άλλες εφαρμογές, ή μεθόδους μηχανικής μάθησης στη νευροαπεικόνιση ή/και σε ηλεκτροφυσιολογικά δεδομένα». Άλλες καταχωρήσεις θέσεων εργασίας περιλαμβάνουν αναρτήσεις για μη επεμβατικούς μηχανικούς νευροαπεικόνισης και απτικής. Οι απτικές τεχνολογίες αφορούν μια ευρεία κατηγορία συσκευών που επιτρέπουν αισθητήρια ανατροφοδότηση, όπως οι ελεγκτές δόνησης των συστημάτων παιχνιδιών βίντεο ή οι οθόνες αφής. Μήπως το Facebook προσπαθεί να φέρει κυριολεκτικά τους χρήστες σε επαφή; Υπερβολικό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν άλλες πρόσφατες εξελίξεις στις διεπαφές εγκεφάλου – υπολογιστή, ίσως να μην είναι και τόσο τραβηγμένο σενάριο.
Οι θέσεις εργασίας είναι καταχωρημένες υπό το μυστηριώδες τμήμα Section 8 του Facebook, ένα εργαστήριο αφιερωμένο σε ό,τι το Facebook αποκαλεί «επαναστατική πρόοδο σε στυλ DARPA (Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων του Υπ. Αμύνης των ΗΠΑ) στο επίκεντρο φιλόδοξης επιστήμης και της ανάπτυξης προϊόντων». Ο CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ άλλωστε έχει ήδη δηλώσει το 2015 πως βλέπει την τηλεπάθεια ως το μέλλον της επικοινωνίας: «Μια μέρα, πιστεύω, θα είμαστε σε θέση να στείλουμε πλήρεις, πλούσιες σκέψεις μεταξύ μας απευθείας με τη χρήση της τεχνολογίας. Απλά θα είμαστε σε θέση να σκεφτούμε κάτι, και οι φίλοι μας θα είναι αμέσως σε θέση να το καταλάβουν. Αυτή θα είναι η απόλυτη τεχνολογία επικοινωνίας». Και κάνω επαφή μαζί σου με τηλεπάθεια…