Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Independent» της 14ης Ιανουαρίου 2017, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας νομικού καθεστώτος στα ρομπότ, μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «ηλεκτρονικών προσώπων» και προειδοποιούν ότι η νέα νομοθεσία είναι απαραίτητη για να εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους οι μηχανές θα μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για «πράξεις ή παραλείψεις» τους. Το προσχέδιο κατατέθηκε από τη Mady Delvaux-Stehres, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο, η οποία χαρακτήρισε τους ισχύοντες κανόνες «ανεπαρκείς».
ΠΕΡΑΣΕ ΕΥΚΟΛΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο, το προσχέδιο πέρασε εύκολα από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η ψηφοφορία από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου σχετικά με το ψήφισμα επρόκειτο να λάβει χώρα τον Φεβρουάριο. Εντός αυτού αναφέρονταν πως τα ρομπότ και άλλες εκδηλώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως bots και ανδροειδή, είναι έτοιμα «να εξαπολύσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι απίθανο να αφήσει ανέγγιχτο οποιοδήποτε κοινωνικό στρώμα».
«Όσο περισσότερο αυτονομούνται τα ρομπότ, τόσο λιγότερο θα μπορούν να θεωρηθούν απλά εργαλεία στα χέρια των άλλων παραγόντων (όπως του κατασκευαστή, του ιδιοκτήτη, του χρήστη κ.λπ.)… Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά τους συνήθεις κανόνες περί ευθύνης ανεπαρκείς και, έτσι, αναζητούνται νέοι κανόνες που θα επικεντρώνονται στο πώς μπορεί μια μηχανή να καταστεί -εν μέρει ή εξολοκλήρου- υπεύθυνη για τις πράξεις ή παραλείψεις της… Κατά συνέπεια, γίνεται όλο και πιο επείγον να αντιμετωπιστεί το θεμελιώδες ερώτημα αν τα ρομπότ θα πρέπει να διαθέτουν νομικό καθεστώς», συμπληρώνει το ψήφισμα. Πράγματι, οι πωλήσεις των ρομπότ το 2014 αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ ο αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία της Ρομποτικής έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Τον Ιούνιο του 2016, η Google παρουσίασε ένα «σκυλορομπότ» που μπορεί να βοηθά στην οικιακή καθαριότητα, ενώ τον Μάιο ανακοινώθηκε πως Γερμανοί ερευνητές ήταν στο στάδιο της δημιουργίας ενός τεχνητού νευρικού συστήματος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βιώνουν τα ρομπότ την εμπειρία του πόνου. Προς το παρόν, αυτόν τον νιώθουν μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά, αν τελικά περάσει το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο, θα μπορούν να μας κάνουν παρέα στον πόνο και τα ρομπότ.