Βόμβες και ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς για την εκεχειρία

Ο Άντονι Μπλίνκεν ζητά από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
16:48 - 4 Ιουνίου 2024

Για ακόμη ένα 24ωρο συνεχίζονται οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος με τη Χαμάς συμπληρώνει σε λίγα 24ωρα τους οκτώ μήνες. Παρά τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα, προκειμένου να καταστραφούν τα «τελευταία», κατά το Ισραήλ, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Οι εντάσεις συνεχίζονται, καθώς Ισραήλ και Χαμάς δέχονται πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε σε ανακοίνωση ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο Μίλερ. Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση φυλακισμένων Παλαιστινίων. Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη, αν η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, όπου επανέλαβε τις αναγκαίες «προϋποθέσεις» για «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός: την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του Ισραήλ. Παράλληλα, το Ισραήλ επέκτεινε τις επιχειρήσεις του για ακόμη μία φορά και στη Συρία, αφού βομβάρδισε εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον 12 Σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές». Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, αφότου ξέσπασε το 2011 πόλεμος στη χώρα αυτή.