Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στα τέλη της εβδομάδας τα ισραηλινά τανκς βρέθηκαν στο κέντρο της Ράφα και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πολεμική επιχείρηση στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα. Πλέον δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν άλλοι μεγάλοι στρατιωτικοί στόχοι. Και ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία για να παρουσιάσει τη νεότερη πρόταση εκεχειρίας, ως μια ευκαιρία που κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν πρέπει να χάσει. Με διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπάιντεν παρουσίασε μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, που έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω του Κατάρ. Έκανε λόγο για «έναν οδικό χάρτη για τη διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων». Προειδοποίησε τη Χαμάς ότι «πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία», καθώς «είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ
Για τον Αμερικανό πρόεδρο η συνέχιση του πολέμου μοιάζει με ανοικτή πληγή, από όπου «αιμορραγεί» υποστηρικτές από τα αριστερά του, που τον κατακρίνουν για υπερβολικά φιλοϊσραηλινή στάση. Θέλει να «κλείσει η πληγή» όσο το δυνατόν ταχύτερα, ελπίζοντας να «επουλωθεί» επαρκώς μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η πρόταση του Ισραήλ που παρουσίασε ο Μπάιντεν έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλάβει ολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες, καθώς και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης οι υπόλοιποι όμηροι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Στη συνέχεια, η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών». Σε αυτή την τρίτη φάση, οι σοροί των νεκρών ομήρων θα δοθούν στις οικογένειές τους. Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς υπήρξε θετική. Αρκεί όμως; Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ (και στην κυβέρνηση) που προτιμούν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Γάζα ή εκδίωξη των Παλαιστινίων. Σχετικές δηλώσεις έχουν κάνει κορυφαίοι υπουργοί του Νετανιάχου. Πρόκειται για τους ακροδεξιούς του συμμάχους, από τους οποίους εξαρτάται η πολιτική του επιβίωση και ενδεχομένως η ελευθερία του – δεδομένων των δικαστικών περιπετειών του.
Πριν από την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ βρισκόταν σε πρωτοφανή πολιτικό αναβρασμό, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι επιχειρεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά την 7η Οκτωβρίου και συστάθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΩΝ
Τώρα που η στρατιωτική επιχείρηση δείχνει να ολοκληρώνεται (χωρίς πάντως να έχουν απελευθερωθεί οι άμαχοι ή να έχουν σταματήσει οι επιθέσεις με ρουκέτες), ο κεντροδεξιός Μπένι Γκαντς έθεσε τελεσίγραφο: ένα συγκεκριμένο σχέδιο έξι σημείων, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά τη Γάζα μετά τον πόλεμο, έως τις 8 Ιουνίου, αλλιώς αποχωρεί από την κυβέρνηση. Η ισραηλινή πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης – και γι’ αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να «δεσμεύσει» τον Νεντανιάχου παρουσιάζοντάς την. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί για μία ακόμα φορά να ισορροπήσει (το κάνει με εντυπωσιακή επιτυχία επί σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα), ελπίζοντας ότι θα κερδίσει χρόνο. Μέχρι τον Νοέμβριο και τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες ελπίζει ότι θα επαναφέρουν στον Λευκό Οίκο τον καλό του φίλο, Ντόναλντ Τραμπ.