Με πυρηνική κλιμάκωση προειδοποιεί ο Λαβρόφ

18:02 - 31 Μαΐου 2024

Στον κίνδυνο «πυρηνικής κλιμάκωσης» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας τη Δύση για τις «καταστροφικές συνέπειες» που αυτή θα είχε. Επισημαίνοντας ότι τα F-16 που σχεδιάζει να διαθέσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, εκτίμησε ότι «προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία». Παρέπεμψε στα «στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, που διεξάγονται αυτή την περίοδο», τα οποία «μακάρι να φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης». Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους σε Ευρώπη και Ασία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ρωσικές πυρηνικές ανησυχίες, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της Ουκρανίας και στην αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», υπήρξε έντονη αμερικανική αντίδραση για δύο ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές βάσεις ραντάρ, που αποτελούν μέρος του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πυρηνικό χτύπημα. Οι επιθέσεις έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες με drones στο Αρμαβίρ, στη ρωσική περιφέρεια του Κράσνονταρ, που συνορεύει με την Ουκρανία, και στο Ορσκ, που βρίσκεται στην περιφέρεια Όρενμπουργκ, στα σύνορα με το Καζακστάν – περισσότερα από 1.750 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Οι Ουκρανοί δικαιολογούν την επιλογή των στόχων, αναφέροντας ότι η Ρωσία αξιοποιεί στον πόλεμο το σύνολο των πόρων που διαθέτει, πλην όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ειδικά το ραντάρ στο Ορσκ δεν καλύπτει την Ουκρανία αλλά τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. «Πρόκειται για ευαίσθητες τοποθεσίες και η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει ότι πλήττονται οι στρατηγικές δυνατότητες αποτροπής που διαθέτει και άρα η ικανότητά της να αντιμετωπίσει ένα πυρηνικό χτύπημα από τις ΗΠΑ», ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην αμερικανική εφημερίδα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στη σοβούσα αντιπαράθεση Κιέβου – Ουάσινγκτον σχετικά με τα όρια της ουκρανικής επιθετικότητας. Από καιρό ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά να επιτραπεί η χρήση των όπλων που προσφέρει η Δύση για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος. Εκκλήσεις που πύκνωσαν μετά την πρόσφατη ρωσική επίθεση προς το Χάρκοβο, το οποίο οι Ρώσοι βομβαρδίζουν από θέσεις στη δική τους επικράτεια, τις οποίες οι Ουκρανοί δεν επιτρέπεται να πλήξουν. «Πώς αλλιώς να αμυνθούμε;», αναρωτιέται ο Ζελένσκι.

Μέχρι τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατάφερε να πείσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το θέμα ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να θεωρεί πολύ επικίνδυνη μια τέτοια κλιμάκωση.