Τις επιφυλάξεις του καγκελάριου Σολτς για τη χρήση όπλων που στέλνει η Δύση στους Ουκρανούς σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος κατάφερε να κάμψει ο πρόεδρος Μακρόν. Το Παρίσι ήδη ξεκαθάριζε ότι τα γαλλικά όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπεται να στοχεύουν βάσεις εντός της Ρωσίας. «Θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να εξουδετερώσουν τα στρατιωτικά σημεία από τα οποία δέχεται επίθεση η χώρα τους», υποστήριξε χαρακτηριστικά προχθές ο Μακρόν. Στη γραμμή αυτή πλησιάζει πλέον και το Βερολίνο, που μέχρι πρόσφατα μαζί με την Ιταλία έφερναν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στην ΕΕ. Ο καγκελάριος Σολτς αποδέχθηκε να χρησιμοποιεί η Ουκρανία τα όπλα που της αποστέλλονται, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα χρησιμοποιεί για να αμυνθεί.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΙΝΚΕΝ
Παρόμοια θέση υποστηρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε χθες περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη, με πρώτο σταθμό τη Μολδαβία. Δεν έχει καταφέρει όμως να μεταπείσει τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Σχετική απειλή επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Πούτιν, λέγοντας ότι το να δοθεί άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με προηγμένα δυτικά όπλα θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο και να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες» για χώρες που «θα πρέπει να θυμούνται ότι, κατά κανόνα, είναι μικρές και πολύ πυκνοκατοικημένες». Με τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας επέλεξε να απαντήσει το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες της (505.100 μέχρι χθες).
Χθες ο πρόεδρος Πούτιν διόρισε τον 51χρονο πρώην σωματοφύλακά του Αλεξέι Ντιούμιν γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας, ενός κορυφαίου οργάνου που καθορίζει τις κατευθύνσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο 52χρονος πρώην σωματοφύλακας δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά έχει βρεθεί σε νευραλγικές θέσεις στον στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, το 2014. Αργότερα υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στη συνέχεια ως κυβερνήτης της Τούλα, περιοχή που παίζει μεγάλο ρόλο στο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Σε δημοσίευμά του το Reuters αναρωτιέται κατά πόσο πρόκειται για τον εκλεκτό του Κρεμλίνου στην κούρσα διαδοχής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι επέστρεψε στο Κίεβο, μετά την ολιγοήμερη περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη διάρκεια της οποίας υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες με Ισπανία, Βέλγιο και Πορτογαλία.
Χθες ήταν η σειρά της Σουηδίας να ανακοινώσει αμυντική βοήθεια 1,16 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, που περιλαμβάνει δύο υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ASC 890, τα οποία θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να εντοπίζουν ευκολότερα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας τους.