Τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εντοπίζουν πίσω από εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», η στρατιωτική υπηρεσία ασφάλειας, GRU, συνδέεται με τις πυρκαγιές σε αποθήκη στη Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο, εργοστάσιο χρωμάτων στην Πολωνία, συγκρότημα κατοικιών στη Λετονία και κατάστημα ΙΚΕΑ στη Λιθουανία. Παράλληλα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται συλλήψεις με την κατηγορία σχεδιασμού επίθεσης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Μπορεί οι στόχοι εμπρησμών να δείχνουν άσχετοι μεταξύ τους, πλην όμως οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι όλοι συνδέονται κάπως με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία. Εκτιμούν ότι η Μόσχα επιχειρεί να φοβίσει τους Ευρωπαίους, επιβάλλοντας την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας και άρα αυξάνοντας το κόστος και επιβραδύνοντας τον ρυθμό παράδοσης του υλικού στους Ουκρανούς.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΕΡΑΜΥΝΑ
Επί του παρόντος αυτό που επείγει είναι η παράδοση αντιαεροπορικού εξοπλισμού, κάτι που ζήτησε και πάλι χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – αυτή τη φορά με αφορμή επίθεση με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, το απόγευμα του Σαββάτου, σε πολυσύχναστη υπεραγορά με υλικά ιδιοκατασκευών στο Χάρκοβο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι «περισσότεροι από 200 άνθρωποι» ενδέχεται να βρίσκονταν στην υπεραγορά τη στιγμή του πλήγματος. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 16 αγνοούμενους.
Ο πύραυλος άφησε κρατήρα βάθους πολλών μέτρων και προκάλεσε πυρκαγιά που, σύμφωνα με τις Αρχές, εξαπλώθηκε σε περιοχή 10.000 έως 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Λίγο αργότερα εκδηλώθηκε νέα πυραυλική επίθεση, με στόχο αυτή τη φορά κτίριο κατοικιών στο κέντρο της πόλης, τραυματίζοντας 25 άτομα. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας, με την αεράμυνα της Ουκρανίας να υποστηρίζει ότι κατέρριψε 12 πυραύλους και 31 drones. Από την πλευρά της η Ρωσία ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Ο πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε επίσης έκκληση στους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας να προσέλθουν στη διάσκεψη για την ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, στις 15-16 Ιουνίου. «Κάνω έκκληση στους ηγέτες του κόσμου, στον πρόεδρο Μπάιντεν, τον ηγέτη των ΗΠΑ, και στον πρόεδρο Σι, τον ηγέτη της Κίνας… Σας παρακαλώ, στηρίξτε τη διάσκεψη ειρήνης με την ηγεσία σας και τη συμμετοχή σας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Στη διάσκεψη δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να αναβιώσουν, πλην όμως οι συνομιλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν «τις σημερινές πραγματικότητες επί του εδάφους». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα διαπραγματευτεί μόνο με νόμιμους ηγέτες στο Κίεβο, αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η θητεία του οποίου έληξε τον Απρίλιο.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε «όσους είναι προσκεκλημένοι στην υποτιθέμενη “διάσκεψη ειρήνης” στην Ελβετία να μάθουν όσα δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στον “Economist”». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις στη χρήση των όπλων με τα οποία προμηθεύουν την Ουκρανία ώστε να μπορούν να στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία.