Με τρόπο που κανείς δεν φανταζόταν, όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκλέχτηκε πρόεδρος της Ουκρανίας, ολοκληρώθηκε χθες η πενταετής θητεία του. Καθώς η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διενέργεια εκλογών όσο ισχύει στρατιωτικός νόμος, ο Ζελένσκι παραμένει στα καθήκοντά του, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο πρόεδρος παραμένει μέχρι να ορκιστεί νέος πρόεδρος. Θα μπορούσε, όμως, αυτό να ισχύει επί χρόνια, εφόσον ο πόλεμος συνεχίζεται;
Το επόμενο διάστημα η Μόσχα αναμένεται να εκμεταλλευτεί το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι ο Ζελένσκι δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση, σε αντίθεση με τον Πούτιν που προχώρησε σε εκλογές στη διάρκεια του πολέμου. Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό, όμως προς το παρόν παραμένουν συγκρατημένες. Ο Ζελένσκι επιμένει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί όλη η επικράτεια. «Μήπως έτσι επιχειρεί να παραμείνει στην εξουσία για πάντα;», αναρωτιούνται κάποιοι. «Μήπως αλλάζοντας τον Ζελένσκι ανοίξει ο δρόμος για το τέλος του πολέμου;», αναρωτιούνται άλλοι.
Το σίγουρο είναι ότι η εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα του Ζελένσκι ανήκει το παρελθόν: ενώ στην αρχή του πολέμου οι θετικές γνώμες ξεπερνούσαν τις αρνητικές κατά τουλάχιστον 70%, τώρα το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 26%. Άρα είναι πιθανότερο ο Ζελένσκι να ηττηθεί στις εκλογές. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει, όμως, να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτές, εάν δεν θέλει να αμφισβητηθεί η βασική διαφορά που υποστηρίζει ότι έχει από τον Πούτιν: δεν είναι δικτάτορας.