Δεν θα σεβαστεί την ολυμπιακή εκεχειρία, ξεκαθαρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είπε στον πρόεδρο της Γαλλίας: «Εμανουέλ, δεν το πιστεύουμε. Ας φανταστούμε μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Κατ’ αρχάς δεν εμπιστευόμαστε τον Πούτιν. Δεύτερον, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτον, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;».
Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει παρά μόλις το ένα τέταρτο των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που χρειάζεται. Τα αποτελέσματα γίνονται καθημερινά αντιληπτά στο μέτωπο αλλά και στην υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια. Μέχρι τον Μάρτιο η Ουκρανία μπορούσε να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αεροπορικές επιθέσεις, καταφέρνοντας μάλιστα τον φετινό χειμώνα του πολέμου να αποφύγει τις ελλείψεις που προκάλεσαν τον περσινό χειμώνα τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές.
Καθώς όμως το αμερικανικό Κογκρέσο καθυστέρησε επί μήνες να αναπληρώσει τα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων, οι ρωσικοί πύραυλοι και τα drones άρχισαν να βρίσκουν όλο και συχνότερα τους στόχους τους, προκαλώντας ζημιές άνω του 1 δισ. ευρώ στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Μάλιστα φέτος αντί να στοχεύουν στο δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας εστίασαν σε εργοστάσια παραγωγής. Το τελευταίο δίμηνο πέντε κύματα πυραυλικών επιθέσεων κατέστρεψαν ολοσχερώς τα εργοστάσια της ιδιωτικής εταιρείας DTEK, από την οποία προερχόταν περίπου το ένα πέμπτο της ενέργειας που καταναλώνουν οι Ουκρανοί.
Οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται επί του παρόντος με καθημερινές ολιγόωρες διακοπές ηλεκτροδότησης, πρωτίστως στις επιχειρήσεις. Αν όμως η ηλεκτροπαραγωγή δεν αποκατασταθεί μέχρι τον χειμώνα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει πάνω από 8 GW – περισσότερη από τη μισή ποσότητα που καταναλώνεται σε περίοδο αιχμής.
Ενεργειακές υποδομές στοχεύουν και τα ουκρανικά στρατεύματα. Για δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το βράδυ του Σαββάτου τουλάχιστον 60 drones έπληξαν διυλιστήριο πετρελαίου και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή Κράσνονταρ, όπου σύμφωνα με τους Ουκρανούς στάθμευαν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ναρκαλιευτικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Από την πλευρά της η Μόσχα ανέφερε ότι αναχαίτισε εννέα πυραύλους ATACMS που εκτοξεύτηκαν κατά της Κριμαίας.