Τραπεζικές συγχωνεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να προκύψει ένας «πανευρωπαϊκός πρωταθλητής» που θα είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο οραματίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν. Στο περιθώριο της έκθεσης «Επιλέξτε τη Γαλλία», (προσέλκυσε 180 πολυεθνικές και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία απέφερε 56 διαφορετικές συμφωνίες, που θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας), ο πρόεδρος της Γαλλίας παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο μια τράπεζα από άλλη ευρωπαϊκή χώρα να εξαγοράσει μια μεγάλη γαλλική.
Σε πρόσφατη ομιλία του στη Σορβόνη, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει εάν δεν υπερασπιστεί δραστικότερα και εξυπνότερα τα συμφέροντά της. Στον πυρήνα της πρότασής του βρίσκεται η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν ανάπτυξη και καινοτομία αλλά και θα υποστηρίξουν τις αυξανόμενες εξοπλιστικές ανάγκες. Παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο Μακρόν πρότεινε να υπάρξει και δημόσια παρέμβαση, με τον κοινοτικό προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 1 τρισ. ευρώ.
Για να συμβούν όλα αυτά ο Μακρόν υποστηρίζει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες τράπεζες. Μεγαλύτερη γαλλική είναι η BNP, με περιουσιακά στοιχεία 2,7 τρισ. ευρώ αλλά κεφαλαιοποίηση μόλις 80 δισ. ευρώ, ενώ η JPMorgan, μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, έχει αντίστοιχης αξίας χαρτοφυλάκιο αλλά κεφαλαιοποίηση άνω των 525 δισ. ευρώ.
Σημαντικό εμπόδιο στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς είναι τα διαφορετικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων: δύσκολο να συγχωνευτούν δύο τράπεζες, όταν τα κεφάλαια της μίας είναι ασφαλέστερα εκείνων της άλλης. Η Γαλλία πιέζει σταθερά την τελευταία δεκαετία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, όμως το γερμανικό στρατόπεδο διαφωνεί με την ιδέα οι φορολογούμενοι μιας χώρας να διασώζουν καταθέτες σε άλλη.