Επετειακοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Το Ισραήλ γιορτάζει τα 76 χρόνια του και αδιαφορεί για την παγκόσμια αγανάκτηση
20:29 - 14 Μαΐου 2024

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, λίγο πριν την επέτειο για τα 76 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί στόχευσαν ειδικά τη Ράφα, στα νότια της Γάζας, όπου βρίσκονται 1.400.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του ανηλεούς πολέμου. Ισραηλινά άρματα μάχης, καλυπτόμενα από εντατικά πυρά από αέρος και ξηράς, προήλασαν περαιτέρω και στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τη στιγμή που η Ράφα σφυροκοπάται από τις αεροπορικές επιδρομές. Στην Τζαμπάλια, άρματα μάχης προσπαθούν να προελάσουν προς το κέντρο του καταυλισμού. Κάτοικοι δήλωσαν ότι βλήματα αρμάτων μάχης πέφτουν στο κεντρικό τμήμα του καταυλισμού και ότι από αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν συγκροτήματα κατοικιών. Υγειονομικοί υπογράμμισαν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε σειρά αεροπορικών επιδρομών που έγιναν στον καταυλισμό, σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να στείλουν ομάδες σε κάποιες από τις βομβαρδισμένες περιοχές λόγω της έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Με τις συνομιλίες για εκεχειρία να έχουν πέσει για ακόμη μία φορά στο κενό και αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, καθώς κυβερνήσεις πολλών κρατών φοβούνται πολύ βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, αφού, κατ’ αυτόν, αποτελεί το τελευταίο οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς. Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται ανεξέλεγκτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε ξανά την Κυριακή μερικές από τις πιο έντονες δημόσιες επικρίσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι οι ισραηλινές τακτικές σημαίνουν «φρικτή απώλεια ζωής αθώων πολιτών, όμως αποτυγχάνουν να εξουδετερώσουν τους ηγέτες και τους μαχητές της Χαμάς». Επιπλέον, μιλώντας στο ABC News, επέκρινε το Ισραήλ πως δεν έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για την προστασία 1.400.000 αμάχων που βρίσκονται στη Ράφα, ενώ τη βομβαρδίζει, δίνοντας εντολές εκκένωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Washington Post», η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να προσφέρθηκε να δώσει στο Ισραήλ «ευαίσθητες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς», εάν συμφωνήσει να αναστείλει τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα που έχει προαναγγείλει εδώ και τόσο καιρό. Η «Washington Post» επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ «προσφέρουν στο Ισραήλ πολύτιμη βοήθεια εάν συγκρατηθεί, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών για να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό να εντοπίσει την τοποθεσία των ηγετών της Χαμάς και να βρει τις κρυμμένες σήραγγες της ομάδας». Τέλος, ο κλοιός φαίνεται πως στενεύει για το Ισραήλ, αφού η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή για γενοκτονία που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπιστικού δικαίου και της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 σχετικά με την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου», ανέφερε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.