Σε νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφα, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, ενώ ζήτησε ξανά την απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων της πόλης αυτής, καθώς παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις προετοιμάζει μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση εκεί.
Την ώρα μάλιστα που οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δείχνει πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αφού, όπως εκτίμησε, μια ανακωχή είναι εφικτή «αύριο», αν το παλαιστινιακό κίνημα αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που κρατά εδώ και επτά μήνες.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αποκάλεσε «ανεύθυνη» μια χερσαία επίθεση στη Ράφα προβλέποντας πως θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες αμάχων. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν θα οδηγήσει εντέλει σε μια απίστευτη απώλεια ανθρώπινων ζωών αθώων πολιτών», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος προσθέτοντας ότι το έχει πει αυτό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως η κατάσταση στην πόλη αυτή είναι «στην κόψη του ξυραφιού». «Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς, καθώς ο λιμός απειλεί», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο, για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η πίεση από κυβερνήσεις αλλά και οργανώσεις παγκοσμίως κατά του Ισραήλ εντείνονται καθώς τόσο ο Νετανιάχου όσο και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως «αν χρειαστεί, θα προχωρήσουν μόνοι τους», μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών και τη δήλωση Μπάιντεν πως «δεν θα προμηθεύσει με όπλα το Ισραήλ, αν προχωρήσει το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα».
Στο πολεμικό μέτωπο, τον γύρο του κόσμου έκανε η ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς για τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου -που κρατούνταν στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου- από ισραηλινά πυρά. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο όμηρος αυτός εμφανιζόταν ζωντανός.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων -μια οργάνωση που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες των ομήρων- αναγνώρισε μέσω του βίντεο τον άνδρα, τον Ναντάβ Πόπλγουελ, έναν Ισραηλοβρετανό 51 ετών που απήχθη από το κιμπούτς Νιρίμ.
Τέλος, στο Τελ Αβίβ και πολλές ακόμη πόλεις χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή των ομήρων. Στην Ιερουσαλήμ εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ότι έχουν εγκαταλείψει τους ομήρους.