Πιέσεις πανταχόθεν να σταματήσει την εισβολή στη Ράφα δέχεται το Ισραήλ, πλην όμως εκείνο συνεχίζει την επιχείρηση με στόχο την πλήρη εξάρθρωση της Χαμάς. Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα εξαπολύθηκαν ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
Οι εκπρόσωποι της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση των επιθέσεων, καταγγέλλοντας ότι η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα είχε στόχο να εμποδίσει τις προσπάθειες των μεσολαβητών. Από την αιγυπτιακή πλευρά όμως μεταδίδεται συγκρατημένη αισιοδοξία, με αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να υποστηρίζει ότι «κατά τις τελευταίες ώρες προσαρμόζουμε το κείμενο της συμφωνίας, προσθέτοντας και αφαιρώντας σημεία στη βάση της διαβούλευσης με τις δύο πλευρές».
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός απηύθυνε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι περίπου 600.000 παιδιά είναι ανάμεσα στους 1.500.000 εγκλωβισμένους στη Ράφα. Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη.
Σκληρότερη στάση υιοθέτησε και η αμερικανική κυβέρνηση, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει στο CNN ότι δεν θα παραδώσει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, ειδικά οβίδες πυροβολικού, αν ο στρατός του προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα. Έσπευσε να προσθέσει ότι ακόμα το Ισραήλ δεν έχει διαβεί την «κόκκινη γραμμή»: «Δεν έχουν μπει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ξεκαθάρισα όμως στον Μπίμπι (σ.σ. Μπενιαμίν Νετανιάχου) και στο πολεμικό συμβούλιο πως δεν θα έχουν την υποστήριξή μας αν εισβάλουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές». Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά πόσο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με την ανθρωπιστική νομοθεσία των ΗΠΑ.
«Πολύ απογοητευτική» χαρακτήρισε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, τη δήλωση Μπάιντεν. Μιλώντας στον ισραηλινό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε ότι «οποιαδήποτε πίεση ασκείται στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, δίνουν ελπίδα στους εχθρούς μας». Δημοσίευμα της «Haaretz» υποστηρίζει ότι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της αμερικανικής απόφασης, όχι τόσο στις επιχειρήσεις στη Γάζα όσο στην προετοιμασία της χώρας για άλλα μέτωπα.
Οι πιέσεις για διακοπή της επίθεσης εντείνονται και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πληροφορίες θέλουν τις Ιρλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Μάλτα να αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου. Στις 22 Μαρτίου οι τέσσερις χώρες σε κοινή ανακοίνωση ανέφεραν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Στην ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.
Χθες 65 ευρωβουλευτές από Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πράσινους, Αριστερά και Renew Europe με επιστολή τους στους Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ ζητούν άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής με θέμα την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ για όσα συμβαίνουν στη Ράφα. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης, θυμίζοντας ότι οι προηγουμένως ανακηρυχθείσες «ασφαλείς ζώνες» και «ανθρωπιστικές ζώνες» έχουν στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό.