Το Βελιγράδι ήταν ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Ευρώπη. Στην 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της πόλης από το ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του χωρίς τις αιχμές που του επιφύλαξαν τις προηγούμενες ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (για τις επιδοτούμενες εξαγωγές φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ και τη στήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία).
Οι δύο ηγέτες πρόσφεραν αμοιβαία στήριξη σε κομβικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής: το Πεκίνο θεωρεί ότι το Κόσοβο συνεχίζει να είναι έδαφος της Σερβίας και το Βελιγράδι ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα. «Δεν υπάρχει ταβάνι στη συνεργασία μας», υποστήριξε ο Βούτσιτς, υπογράφοντας 30 διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Οι οικονομικές σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα γίνονται όλο και πιο στενές (η Κίνα είναι δεύτερη σε εμπορικές συναλλαγές και πέμπτη σε επενδύσεις), με το Πεκίνο να χρηματοδοτεί την κατασκευή υπερσύγχρονης σιδηροδρομικής σύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Βουδαπέστη, που θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της επίσκεψης του Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, προτού επιστρέψει στο Πεκίνο για να υποδεχθεί την επόμενη εβδομάδα τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Προηγήθηκε διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου ο Μακρόν κατάφερε να αποσπάσει ένα συμβόλαιο για την κατασκευή μετρό στην Κίνα από την Alstom και τη στήριξη του Τζινπίνγκ στη γαλλική έκκληση για παγκόσμια ολυμπιακή εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού.