Μαζική επίθεση κατά του Κιέβου και της Λβιβ εξαπέλυσε χθες τα ξημερώματα η Ρωσία, με πυραύλους και drones. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς καταρρίφθηκαν 39 από τους 55 πυραύλους και 20 από τα 21 drones. Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους Kρουζ εναντίον της πρωτεύουσας, η οποία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού επί τρεις ώρες.
Πλήγματα δέχθηκαν και ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία. Η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού Ukrenergo προειδοποίησε ότι «από τις 18.00 έως τις 23.00 είναι πιθανές διακοπές ρεύματος» και ζήτησε από τους πελάτες της να «χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό με φειδώ» προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που αναμένεται να είναι «ιδιαίτερα δύσκολη». Στην επαρχία Χερσώνα στόχος έγινε και το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού από τη Δύση.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιθέσεις από τον αέρα ΕΕ και ΝΑΤΟ αναζητούν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα μπορούσαν να δωρίσουν. Χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, εμφανίστηκε ανοικτός στην αποστολή συστοιχίας Patriot που απέκτησε το 2017 η χώρα του έναντι 4 δισ. δολαρίων. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν το έθιξε στη συνάντησή μας και του απάντησα πως είμαι ανοικτός στη συζήτηση. Θα πρέπει να το δούμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, ώστε να αποφασίσουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι θα λάβουμε ως αντάλλαγμα».
Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Δύση ότι με αυτές τις κινήσεις παρατείνει τον πόλεμο. Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές αποκλιμάκωσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, παρουσίασε τη ρωσική «φόρμουλα αποκλιμάκωσης»: «Εάν σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα το Κίεβο, τα πάντα θα τελειώσουν σε δύο εβδομάδες». Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, τότε αυτά θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι από τον ρωσικό στρατό και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ήδη βλέπει αυξανόμενο αριθμό Γάλλων υπηκόων μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ συνεδρίασαν για να συμφωνήσουν σχετικά με το περιεχόμενο του 14ου «πακέτου» κυρώσεων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ρωσικά έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα το εμπόριο φυσικού αερίου έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, καθώς κάποιες χώρες (Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία) εξαρτώνται κατά πολύ από αυτό. Τώρα εξετάζεται η απαγόρευση της επανεξαγωγής του από ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς επηρεάζοντας περίπου το ένα τέταρτο των ρωσικών εξαγωγών. Συζητήθηκαν, επίσης, κυρώσεις σε όλους όσοι προσφέρουν υπηρεσίες στον «σκιώδη στόλο» που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, περιορισμοί στις εισαγωγές ηλίου και κυρώσεις κατά ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα.