Σαν τσάρος ορκίστηκε ο Πούτιν

«Ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο» τον αποκαλεί η Ναβάλναγια - Με τον Αλέξανδρο Νέφσκι τον παρομοίασε ο Πατριάρχης Κύριλλος
19:20 - 8 Μάιος 2024
epa11324250 Russian President Vladimir Putin (C) walks before the inauguration ceremony in the Kremlin, Moscow, Russia, 07 May 2024. Putin won the presidential elections in March 2024. EPA/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK / KREMLIN / POOL

«Ορκίζομαι να σέβομαι και να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη, να σέβομαι και να προστατεύω το Σύνταγμα, την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της κυβέρνησης». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε χθες, για πέμπτη φορά, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ολοκληρώνοντας αυτή τη θητεία το 2030, θα έχει παραμείνει στο Κρεμλίνο περισσότερο από τον Ιωσήφ Στάλιν, έχοντας να ανταγωνιστεί μόνο τη Μεγάλη Αικατερίνη.

Η ορκωμοσία του 71χρονου Πούτιν μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κρεμλίνου, όπου στέφονταν οι τσάροι. Έξω ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου υπό βροχερό καιρό – μάλιστα κάποια στιγμή άρχισε να χιονίζει, γεγονός σπάνιο τον Μάιο ακόμα και για τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μποϊκόταραν την τελετή, με εξαίρεση τους πρέσβεις των Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Μάλτας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας. Είχε προηγηθεί επιστολή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τον επίτροπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι η εκλογή του Πούτιν «στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης» και για αυτό γινόταν έκκληση να καλέσει η ΕΕ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών να μη συμμετέχουν. Τελικά δεν συμμετείχε ο ίδιος ο Μπορέλ και αφέθηκε στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για τους πρεσβευτές τους. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες εξελίσσονται οι συζητήσεις για τον νέο (14ο) γύρο κυρώσεων, που όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει και το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε σύντομη ομιλία μετά την ορκωμοσία του, ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα βάλει την ασφάλεια της χώρας πάνω από όλα και υποσχέθηκε στους Ρώσους ότι μαζί θα νικήσουν και θα βγουν ισχυρότεροι, καθώς «είμαστε ένα ενωμένο και μεγάλο έθνος». Υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην καλλιέργεια σχέσεων με άλλες χώρες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «την πλειοψηφία του κόσμου». Για τις δυτικές χώρες ανέφερε πως «είναι δική τους επιλογή αν συνεχίσουν να προσπαθούν να περιορίσουν τη Ρωσία, αν επιμείνουν στην επιθετική πολιτική ή αναζητήσουν μονοπάτι συνεργασίας και ειρήνης». Ακολούθησαν 30 κανονιοβολισμοί.

Λίγο νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δεχθεί τα «πυρά» της Γιούλια Ναβάλναγια, χήρας του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαρακτηρίζει τον Πούτιν «ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο», υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι παράλογος και κανείς δεν τον χρειάζεται πλην του Πούτιν» και αναρωτιέται «τι άλλο θα συμβεί όσο παραμένει στην εξουσία».

Μετά την τελετή ο Πούτιν παρακολούθησε τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, όπου ο Πατριάρχης Κύριλλος, θερμός υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία, ευλόγησε τον Πούτιν και τον παρομοίασε με τον μεσαιωνικό πρίγκιπα Αλέξανδρο Νέφσκι που «δεν λυπόταν τους εχθρούς του, αλλά έγινε άγιος».