Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Χαμάς – Ισραήλ στο Κάιρο. Προ δεκαημέρου το Τελ Αβίβ κατέθεσε πρόταση που άνοιξε τον δρόμο για συμφωνία, προβλέποντας διακοπή εχθροπραξιών επί έξι εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 33 ομήρων, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες και σοροί ομήρων.
Στην πρώτη αυτή φάση θα απελευθερωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τα αστικά κέντρα της Γάζας, θα επιτραπεί η επιστροφή των κατοίκων στη βόρεια Γάζα και θα αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα θα εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη φάση, διάρκειας επίσης έξι εβδομάδων, οπότε θα απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, μεταξύ των οποίων Ισραηλινοί στρατιώτες.
Πλην όμως η αρχική απάντηση της Χαμάς ήταν αρνητική, απορρίπτοντας ακόμα και διατυπώσεις που η ίδια υιοθετούσε σε κείμενά της τον Μάρτιο. Οι μεσολαβητές το επισήμαναν, αμφισβητώντας ανοιχτά τις προθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης. Τότε αυτή δεσμεύτηκε να επανέλθει με αντιπρόταση. Αυτή φαίνεται ότι κατατέθηκε τη Δευτέρα.
Αν και δεν έγινε αποδεκτή από την ισραηλινή πλευρά, ο Αμερικανός διαπραγματευτής και διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, φέρεται να έχει συμμετοχή στη διατύπωσή της και να τη θεωρεί καλή βάση συζήτησης. Υπάρχει αμοιβαία καχυποψία και σημαντική απόσταση σε σχέση με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ απορρίπτει την αναφορά σε «τερματισμό των εχθροπραξιών», αλλά αποδέχθηκε τη φράση «διατηρήσιμη ηρεμία». Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα μπορούσε αυτό να σημαίνει.