Αναβρασμός επικρατεί στη Μέση Ανατολή, καθώς εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων με στόχο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει εντατικά τη Ράφα, για να ενταθεί η πίεση στη Χαμάς. Υπενθυμίζεται πως μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1.200.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θύλακα, γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, που πιέζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να εγκαταλείψει τα σχέδια εφόδου.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη και οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης στη Ράφα. Έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Νωρίτερα, η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση της Ράφα ανακοίνωσε πως έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης, με πηγές να αποκαλύπτουν στο πρακτορείο Reuters ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί, καθώς μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακα υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.
Απαντώντας στις διεθνείς αντιδράσεις και εξηγώντας τις νέες κινήσεις του ισραηλινού στρατού, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας. «Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου. Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, η χώρα μας θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές, ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, ιδίως αφότου ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση, στην οποία συμφώνησε η Χαμάς, είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η καθεμία, δήλωσε ο αξιωματούχος της οργάνωσης, Χαλίλ αλ Χάγια, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera. Ο Αλ Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το θρίλερ ωστόσο συνεχίζεται, αφού λίγα λεπτά μετά η ισραηλινή πλευρά απέρριψε αυτήν την προοπτική.