Μέρες του ’68 ζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν από τη σύγκρουση αστυνομίας - φοιτητών, ενώ ο Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος
14:11 - 3 Μαΐου 2024
epa11314302 Police officers confront demonstrators gathered at the ongoing encampment of pro-Palestinian protesters on the campus of University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles, California, USA, 02 May 2024. Nationwide protests have sprung up across the country on school campuses, many calling for institutions to divest investments in Israel and in support of a ceasefire in the Gaza conflict. EPA/ALLISON DINNER

Συγκρούσεις σε πλήθος πανεπιστημίων σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στις ΗΠΑ, με την αστυνομία να επιχειρεί την εκκένωση καταλήψεων και τους φοιτητές να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται και να διαδηλώνουν για την ειρήνη και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στις αρχές της εβδομάδας, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου η αστυνομία διέλυσε με τη βία την κατάληψη των φοιτητών και προχώρησε σε 108 συλλήψεις, η μεγαλύτερη εστία έντασης έχει μεταφερθεί στην άλλη άκρη της χώρας, στην Καλιφόρνια. Στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA) οχυρώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, φορώντας κράνη, μάσκες και προστατευτικά γυαλιά και διεκδικώντας τη διακοπή κάθε συνεργασίας του πανεπιστημίου με το κράτος του Ισραήλ ή επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτό. Το βράδυ της Τετάρτης φιλοϊσραηλινοί φοιτητές επιχείρησαν να εισβάλουν και να διαλύσουν την κατάληψη. Η αστυνομία κατηγορείται ότι καθυστέρησε να παρέμβει, παρά την παρουσία εκατοντάδων οχημάτων της γύρω από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο χώρος και μετά από τρεις ώρες άρχισε να κινείται για να το επιβάλει. Οι φοιτητές, οχυρωμένοι πίσω από αυτοσχέδια οδοφράγματα, φώναζαν «είμαστε με την ειρήνη». Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σταδιακά απομάκρυναν τα οδοφράγματα και συνέλαβαν διαδηλωτές. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε προ ημερών και στο Κολούμπια, το οποίο μέχρι χθες παρέμενε κλειστό για όλους πλην όσων κατοικούν στο κάμπους. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από την αστυνομία να παραμείνει στον χώρο τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε πολλά πανεπιστήμια οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα. Από τις 18 Απριλίου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.300 συλλήψεις αλλά το κίνημα των καταλήψεων γίνεται όλο και πιο μαζικό, καλύπτοντας πλέον περισσότερες από 30 πολιτείες. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, προ μισού αιώνα.

Η επέμβαση της αστυνομίας φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς έξι μήνες πριν από τις εκλογές μειώνεται η δημοτικότητά του μεταξύ των φοιτητών, που αποτελούν προνομιακό κοινό για τους Δημοκρατικούς. Αντιθέτως ο αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε με ικανοποίηση την επέμβαση της αστυνομίας και υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές είναι «λυσσασμένοι παράφρονες και συμπαθούντες τη Χαμάς», που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το Μεταναστευτικό, καθώς «οι πόλεις και τα χωριά θα δεχθούν τώρα κόσμο από τη Γάζα και διάφορα άλλα μέρη».