Επιθετική επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προετοιμασίες για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της Χαμάς, εξελίξεις που εντείνουν τους φόβους για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, στο βόρειο μέτωπο ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ στη Μαρούν αρ Ρας και εναντίον θέσης παρατήρησης του σιιτικού ένοπλου κινήματος στη Μερκάβα, στον νότιο Λίβανο.
«Έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός στρατευμάτων στα σύνορα. Οι μισοί διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο έχουν εξαλειφθεί, οι άλλοι μισοί κρύβονται και έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τις επιχειρήσεις» του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα. Πολλές ξένες πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Ουάσινγκτον, εκφράζουν ανησυχία εν μέσω των προετοιμασιών για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι θα γίνει επιχείρηση στην πόλη αυτή, όπου έχουν καταφύγει 1.500.000 άνθρωποι, καθώς τη χαρακτηρίζει ως το τελευταίο οχυρό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
«Το Ισραήλ προχωρά προς την επιχείρηση που θα βάζει στο στόχαστρο τη Χαμάς στη Ράφα», ανέφερε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δαβίδ Μένσερ.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
«Έχουν κινητοποιηθεί δύο ταξιαρχίες εφέδρων για τις επιχειρήσεις» στη
, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «στη Ράφα απομένουν τέσσερα τάγματα της Χαμάς» που βρίσκονται στο στόχαστρο του στρατού. Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλέστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η «Wall Street Journal», το Ισραήλ προετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους από τη Ράφα προς την κοντινή Χαν Γιουνίς, όπου σκοπεύει να στήσει καταλύματα, κέντρα διανομής τροφίμων και νοσοκομεία εκστρατείας.
Στη Γάζα η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει σε δραματικά επίπεδα, αφού, όπως ανέφερε η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί. «Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν μπορεί όμως ποτέ να υποκαταστήσει τις παραδόσεις μέσω ξηράς. Οι χερσαίες διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε τον κύριο όγκο των απαραίτητων προμηθειών», τόνισε.
«Θα ήθελα να επαναλάβω τη σοβαρή ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, που θα συνέτεινε στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με συνέπειες για τους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί και υπομένουν σοβαρές κακουχίες και βάσανα. Η ικανότητα του ΟΗΕ να προσφέρει θα περιοριστεί», προειδοποίησε.
Τέλος, σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Χαλίλ Αλ Χαΐγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, αποκάλυψε την πρόταση της οργάνωσης στο Ισραήλ, η οποία έκανε λόγο για πενταετή εκεχειρία μαζί με κατάθεση των όπλων της αν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα πριν από το 1967.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα δεν μετανιώνει για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παρά την καταστροφή που επέφερε στη Γάζα και στους κατοίκους της. Σε προηγούμενη συνέντευξη είχε αναφέρει: «Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν αποσκοπούσε στη βελτίωση της κατάστασης στη Γάζα. Αυτή η μάχη έγινε για να ανατραπεί εντελώς η κατάσταση».