Η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

21:18 - 25 Απριλίου 2024

Οι μεγάλες εταιρείες με δραστηριότητα στην ΕΕ απαγορεύεται εφεξής να παράγουν σε μέρη όπου υπάρχει καταναγκαστική εργασία. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το συμβιβαστικό κείμενο που προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις πολλών μηνών με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, το οποίο απαγορεύει την πώληση προϊόντων που παράγονται από καταναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περίπου 27.500.000 άνθρωποι απασχολούνταν σε καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.300.000 παιδιών. Ο νόμος θεωρείται, όμως, ότι φωτογραφίζει την Κίνα, εμποδίζοντας τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην περιοχή όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν σειρά κακοποιητικών πρακτικών, όπως η στείρωση των γυναικών και η καταναγκαστική εργασία.

Οι νέοι κανόνες δίνουν στην Κομισιόν την εξουσία να ξεκινά έρευνες όταν υπάρχουν υποψίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν αποδειχθεί η χρήση καταναγκαστικής εργασίας, οι υπάλληλοι θα κατάσχουν τα προϊόντα στα σύνορα και θα διατάσσουν την απόσυρσή τους από την ευρωπαϊκή αγορά και τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές. Θα δημιουργηθεί, επίσης, μια τακτικά επικαιροποιημένη βάση δεδομένων, η οποία θα βασίζεται σε διεθνείς εκθέσεις και θα αναφέρει τα «επικίνδυνα» μέρη. Τα κράτη-μέλη, από την πλευρά τους, θα πρέπει να αποσύρουν προϊόντα που διαπιστώθηκε ότι έχουν κατασκευαστεί με χρήση καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ αλλά περιλαμβάνουν υλικά που έχουν κατασκευαστεί με χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κατασκευαστές ύποπτων προϊόντων.

Επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαρκώς φιλόδοξος. Το 2021 οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή προϊόντων από την περιοχή των Ουιγούρων, εκτός εάν οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αποδείξουν ότι η παραγωγή τους δεν περιλάμβανε καταναγκαστική εργασία. Εκ των εισηγητών του νόμου, η Πορτογαλίδα βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Μαρία Μάνουελ Λιτάο Μάρκες υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι έχουμε επιτέλους έναν νόμο για την απαγόρευση αυτών των προϊόντων είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της θητείας μας».