Εντείνονται οι ανησυχίες για μία αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το βράδυ της Τρίτης η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με «δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ» μετά τον θάνατο δύο αμάχων σε «ισραηλινό» βομβαρδισμό σπιτιού στην πόλη Χανίν του νοτίου Λιβάνου. Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα προς το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού σε σπίτια αμάχων, όπως στη σφαγή της Χανίν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα σταματήσει σύντομα, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς έπειτα από 200 και πλέον ημέρες εχθροπραξιών. Την ίδια στιγμή, η πολυσυζητημένη χερσαία επίθεση στη Ράφα φαίνεται πως είναι προ των πυλών, καθώς, όπως προβλέπουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στην περιοχή, την οποία θεωρεί το τελευταίο προπύργιο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
«Η επιχείρηση στη Ράφα, η οποία αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες εν μέσω διαφωνιών με την Ουάσινγκτον, θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα «Hayom», επικαλούμενη απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, μετά το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς. Η κυβέρνηση Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι στη Ράφα, όπου έχουν στριμωχτεί εκατομμύρια εκτοπισμένοι, υπάρχουν τέσσερα άθικτα τάγματα μάχης της Χαμάς, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, έχουν ενισχυθεί από χιλιάδες μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος που αποσύρθηκαν από άλλα μέρη. «Μια νίκη στον πόλεμο στη Γάζα, που εξαπολύθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, δεν είναι εφικτή χωρίς την επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συντριβεί η Χαμάς και να ανακτηθούν όποιοι όμηροι μπορεί να κρατούνται εκεί», σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Στο αμερικανικό μέτωπο, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, αξίας 13 δισ. δολαρίων, ιδίως για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας Σιδηρούς Θόλος. Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από την άνω Βουλή προβλέπει επίσης να δαπανηθούν κάπου 9 δισ. δολάρια για να καλυφθεί «η επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», καθώς και σε άλλους «ευάλωτους πληθυσμούς» σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στο Σουδάν, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από έναν χρόνο. Η βοήθεια στο Ισραήλ είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο, έπειτα από πολύμηνο αδιέξοδο.
Η βοήθεια αυτή εγκρίθηκε τη στιγμή που διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων προκαλούν αναταραχή σε αμερικανικά πανεπιστήμια και αρκετές πρωτεύουσες, μη εξαιρουμένης της Ουάσινγκτον, εκφράζουν ανησυχία για τους αμάχους ενόψει της σχεδιαζόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. Τέλος, ο ΟΗΕ, ο οποίος κρούει καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία, το Σίφα στη Γάζα και το Νάσερ στη Χαν Γιούνις, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να τερματιστεί το «κλίμα ατιμωρησίας». Η πολιτική προστασία της Γάζας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει προχωρήσει στην εκταφή 340 πτωμάτων ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε ομαδικούς τάφους στο εσωτερικό του νοσοκομείου Νάσερ.