Το αδιέξοδο που έχει προκύψει σε κάθε γύρο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ή συμφωνία ειρήνευσης στη Γάζα οδηγεί το Κατάρ να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του, υποστηρίζει η «Wall Street Journal». Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει την πληροφορία κάνοντας λόγο για ψευδείς φήμες, οι οποίες «αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης με στόχο την άσκηση πίεσης» καθώς δεν γίνεται δεκτή η πρόταση εκεχειρίας των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το εμιράτο εξετάζει το σενάριο να αποσύρει τη στήριξή του και ενδεχομένως να απελάσει την ηγετική ομάδα της Χαμάς, η οποία αναζητά αλλού καταφύγιο. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, ότι στελέχη της Χαμάς απευθύνθηκαν σε δύο γειτονικές χώρες για να μετακινήσουν τη βάση τους, εκ των οποίων η μία είναι το Ομάν. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί η πολύωρη συνάντηση του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων και να εφαρμοστεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ενωθούν, τονίζοντας ότι «η ισχυρότερη απάντηση που πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη περνάει μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία». Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν έντονη, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, να γράφει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τον Ερντογάν ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται».