Οι σκληροπυρηνικοί θέλουν σφοδρά αντίποινα στο Ιράν

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μελέτησε επιχειρησιακά σχέδια που «τιμωρούν» χωρίς να προκαλούν περιφερειακή ανάφλεξη
19:57 - 16 Απριλίου 2024

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και η ομάδα του G7 απηύθυναν το τελευταίο 24ωρο έκκληση αυτοσυγκράτησης στο Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ, το πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, εξετάζοντας επιχειρησιακά σχέδια που προετοίμασε ο ισραηλινός στρατός «τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση». Ζητούμενο είναι να «πονέσει» η Τεχεράνη, χωρίς όμως να πυροδοτηθεί περιφερειακός πόλεμος. Εύλογη ανησυχία υπάρχει για το εάν στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο βομβαρδισμός των οποίων θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την ευρύτερη περιοχή.

Την Κυριακή, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση το συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει απάντηση αλλά χωρίς να καταλήξει ως προς το «ποια» και το «πότε». «Θα απαντήσουμε με τον τρόπο και τη στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Εκτός από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο συμβούλιο συμμετέχει ο υπουργός Πολέμου, στρατηγός Γιοάβ Γκάλαντ, και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, στρατηγός Μπένι Γκαντζ. Παρατηρητές είναι ο πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ και νυν υπουργός Στρατηγικών Ζητημάτων, Ρον Ντέρμερ, και οι υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου, στρατηγός Γκαντί Άιζενκοτ και Αριέ Ντερί.

Ο πιο μετριοπαθής Γκαντζ μαζί με τον Άιζενκοτ (επίσης μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Γκαντζ) επέμειναν στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής να υπάρξει άμεση απάντηση. Στην πρόταση αντιτάχθηκε σθεναρά ο Γκάλαντ και ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, που ζήτησαν καλύτερη προετοιμασία.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη διχογνωμία, ο επίτροπος Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε «βαθιά διαίρεση» ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς, που επιδιώκουν σφοδρά αντίποινα, και σε μια «πιο μετριοπαθή και συνετή» παράταξη, που υποστηρίζει την πραγματοποίηση αντιποίνων «αλλά με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια απάντηση στην απάντηση». Έτσι οι πρώτοι ζητούν χρόνο για να οργανωθεί καλύτερα μια πιο σκληρή απάντηση, ενώ οι μετριοπαθείς προτείνουν μια άμεση αλλά περιορισμένη απάντηση. Προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν – να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν».

ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής, δεν θέλουμε κλιμάκωση», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Νετανιάχου. «Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τώρα είναι η ώρα για την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το βράδυ της Κυριακής.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, αξιώνοντας να επιβληθούν «όλες οι πιθανές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν. «Το Συμβούλιο παρέλειψε το καθήκον του, να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».